Óvatosan a gyógyszerekkel!

Óvatosan a gyógyszerekkel!

Jó tudni, hogy a fejfájásért sokszor csak a folyadékhiány a felelős. Az indokolatlanul sok fájdalomcsillapító szedése gyomor- és bélrendszeri panaszokat – gyulladást, fekélyesedést – okozhat – hangzott el a TV2, a FEM3 és a SuperTV2 műsorán futott Több mint TestŐr című televíziós életmódmagazinban, melyben a Pingvin Patika gyógyszerészei adtak tanácsokat a nézőknek.

 

Óvatosan a gyógyszerekkel!

Körültekintően kell bánni a fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, nagyon ajánlott tudni, milyen hatóanyagú és mekkora dózisú fájdalomcsillapítót választunk baj esetén: előfordul, hogy különböző tünetekre egyszerre ugyanazt a hatóanyagú gyógyszert vesszük be más-más néven, ezzel komoly egészségügyi kockázatot okozva – magyarázza dr. Nagy Ildikó, a szegedi Pingvin Patikák vezetője, hozzátéve, ha a beteg korábbról megmaradt gyógyszert, például fél doboz antibiotikumot kezd el szedni saját döntése alapján, több kárt okoz, mint hasznot. Nagyon oda kell figyelni a különböző hatóanyag-tartalmú fájdalomcsillapítók szedésére is, hiszen nem mindegy, mit mivel kombinálunk, előfordulhat, hogy a mellékhatások halmozódnak, és komoly szövődmények alakulnak ki.

 

Enyhébb típusú megfázásnál szerencsésebb a gyógynövények felé fordulni. Lázcsillapító, gyulladás- és köhögéscsökkentő hatású gyógynövény például a kamilla, a zsálya, a kakukkfű, a hársfa, a lándzsás útifű. Komolyabb panaszok esetén már ajánlott megkérdezni a patikust, akár személyesen, akár online módon, vagy a háziorvost felkeresni.

 

Meghűléskor kiemelten fontos a C- és D-vitamin fokozott alkalmazása, de a gyógynövényteák is segítenek a tünetek kezelésében. Például az immunrendszert erősítő echinaceakészítmények, a gyulladáscsökkentő kamillatea, a felső légúti megbetegedések leküzdését segítő cickafarkfű-, a magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyótea. Köhögésre kiváló a hársfa-, illetve a kakukkfű- és a lándzsásútifű-tea – magyarázza Mojzesné dr. Terray Orsolya, a bajai Pingvin Patika gyógyszertárvezetője.

 

A pihenés, az ágymeleg mindig segíti a gyógyulást, de ha már a gyógynövénykészítmények kevésnek bizonyulnak, akkor a láz- és fájdalomcsillapítót, továbbá náthára, orrdugulásra kiváló hatóanyagot tartalmazó forróital-porokat is érdemes kipróbálni.

 

Ha nincs láz, akkor gyógyszeres hatóanyag-tartalmú vagy csak tengervizes, vény nélkül is kapható orrspay-vel is lehet próbálkozni. Fontos tudni, hogy ezeket csak felváltva szabad használni. A gyógyszertartalmú spray túlzott alkalmazása kiszáríthatja az orr nyálkahártyáját, illetve hosszú távon függőséget okozhat. Ezért ezt a fajtát öt napnál tovább, napi három alkalomnál többször sose használjuk! Ha nincs javulás, az illóolaj-tartalmú inhalálóstift is hasznos: ezt csak oda kell érinteni az orrhoz, és megkönnyíti a légzést. Szintén hasznos a párolgásával gyógyító légúttisztító, illóolaj-tartalmú mellkenőcs, mely a bőrön át felszívódva egyben a letapadt hurutot is oldja.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége