Mire jó a kakukkfű?

Mire jó a kakukkfű?

A különböző kakukkfűfajokat az ókor óta használják gyógyászati céllal és fűszerként. Az európai modern gyógyászatban jelenleg három faj, az orvosi kakukkfű (Thymus vulgaris), a spanyol kakukkfű (Thymus zygis) és a mezei kakukkfű (Thymus serpyllum) virágos hajtásának (herba) és az azokból nyert illóolajoknak van jelentősége. Teaként, étrend-kiegészítőként és gyógyszerek hatóanyagaként is kapható.


Mire jó a kakukkfű?Erős fertőtlenítő hatásuk miatt régen harctéri sérülések kezelésében hasznosították, és járványok idején nagy mennyiségű kakukkfüvet fogyasztottak, de bedörzsölőként, füstölőként is használták a Thymus-fajokat. A légúti megbetegedések megelőzésén és kezelésén kívül görcsoldóként, az emésztés elősegítésére, illetve külsőleg reumaellenes fürdőkben is alkalmazták.

Adagolás

A kakukkfű teáját és kivonatait megfázás esetén a váladék felszakadásának elősegítésére alkalmazzák produktív köhögés esetén. Illóolaja inhalálva alkalmazható. Teaként napi adagja legfeljebb 10 gramm herbából (virágos hajtásból) készített forrázat. A különféle alkoholos kivonatok napi adagja általában ennél kevesebb növénymennyiségnek felel meg.

Bizonyított hatás

A kakukkfű kivonatát, illóolaját felső légúti fertőzéses kórképek tüneteinek (elsősorban a köhögés) enyhítésére használják. A legtöbb klinikai vizsgálatot a kakukkfű és a kankalin kivonatát tartalmazó kombinációs készítménnyel végezték, amelynek hatásossága köhögéssel járó felső légúti megbetegedésekben meggyőzően bizonyított, de nem tudható, hogy ebben mekkora a kakukkfű jelentősége. Egy humán vizsgálatban egy kakukkfűkivonatot tartalmazó készítmény a pozitív kontrollhoz (az egyik köptetőhöz) hasonló mértékű köptető hatást eredményezett.

Hatásmód, hatóanyagokHatásmód, hatóanyagok

A kakukkfű illóolajának fő komponensei, a timol és a karvakrol erős antimikrobás hatással bírnak számos gomba- és baktériumfajjal szemben. A köptető hatásért az inhalált vagy a bélből felszívódott és a tüdőben kiválasztódott illóolaj-komponensek felelősek. A hatás elsősorban a hörgők hígabb nyákelválasztása következtében alakul ki, mivel ennek köszönhetően könnyebb felköhögni a váladékot. A hatáshoz hozzájárul a növény kivonatának görcsoldó hatása is.

A kakukkfűnek specifikus nemkívánatos hatásai vagy gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek. Belsőleges alkalmazás esetén gyomorirritáció és túlérzékenységi reakció előfordulhat. Terhesség alatti, illetve gyermekkorban 4 éves kor alatti alkalmazása nem javasolt. Az illóolaj inhalálása esetén nem írtak le nemkívánatos hatásokat, de kisgyermekeknek ilyen módon sem javasolt az alkalmazása.


dr. Csupor Dezső cikke



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége