Levendula, az örök sláger

Levendula, az örök sláger

Európában napjainkban elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatása miatt a valódi vagy más néven keskenylevelű levendulát (latinul: Lavandula angustifolia) használják a gyógyászatban, de a hagyományos népi gyógyászatban egyéb fajokat is alkalmaznak. 

 

 

A Pannonhalmi Főapátság kertjében a 17. század óta terem a levendula. A növény hazai ipari célú termesztését Franciaországból származó tövek telepítésével 1920-ban Bittera Gyula indította el a Tihanyi-félszigeten. A valódi levendula az ajakosok családjába tartozó, 40–60 cm magas, félgömb alakú, örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. Kékes-lilás színű virágai június végén nyílnak.

 

Melyik részét használják?

Napjainkban a gyógyászatban a levendula liláskék színű virágát vagy illóolaját alkalmazzák. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj hivatalos. A hatás szempontjából a legfontosabbnak a növény illóolaját tartják. A levendulavirágzat körülbelül 1–3 százalék illóolajat tartalmaz, amelynek legfontosabb összetevői a linalool és a linalil-acetát.

 

Mire használható?

A valódi levendula napjaink egyik legnépszerűbb gyógynövénye. Hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják. Nyugtató, elalvást segítő hatása nem csak az illóolaj inhalálásával érvényesül: teaként alkalmazva (1-2 kávéskanálnyi virágzatból készítsünk egy csésze forrázatot), illetve az ellenőrzött, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajból 1–4 csepp kockacukorra cseppentve fogyasztva hasonló hatást vált ki. Nyugtató fürdőhöz 20–100 g levendulavirágból állítsunk elő 2 liter főzetet, majd adjuk a fürdővízhez. Az elalvást segítő, valamint molyriasztóként is felhasznált levendulapárnák Európa-szerte népszerűek.

Jelenleg vizsgálatok folynak a levendulavirág ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban is.

A levendulaolajat az aromaterápiában is használják, valamint az illatszeripar fontos alapanyaga. A kozmetikai iparban gyakran a hibrid Lavandula × intermedia fajt alkalmazzák, amely könnyebben termeszthető, és magasabb az illóolaj-tartalma. 

 

Biztonságos?

A levendulavirág felnőtteknél a javasolt adagban alkalmazva biztonságos, jelenleg nincsenek ismert ellenjavallatai, mellékhatásai (nagyon ritkán allergia előfordulhat), továbbá nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel.

 

 

Levendulaültetvények országszerte:

– Kemenessömjén, Levendulafarm

– Monoszló, Magyar Provence Levendulabirtok

– Zagyvaszántó, Romhányi Balu Levendula Farm

– Dörgicsei Levendárium

– XV. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek – Tihany, június 14–21. (szedd magad akcióval)

– Létavértes

– Pannonhalma   

 

 

 

Dr. Tóth Barbara

tudományos segédmunkatárs

Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet

http://evgyogynovenye.hu/

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége