Hársfavirág

Hársfavirág

A hársfa nem csupán szemet gyönyörködtető látvány: virága jótékony hatással is bír! Nemcsak az emésztés segítésére, de meghűlés kezelésére is alkalmazható számos más hasznos tulajdonsága mellett. Ráadásul ínycsiklandó édesség is készíthető belőle!

Már őseink is kedvelték, virágának gyógyhatása miatt. A szálfának, szentfának, szádokfának is „becézett” hárs a mai napig parkok, terek kedvelt fája. Színén sötétzöld, fonákján kékes-ezüstös színű levelei kellemes árnyékot vetnek, és gyönyörű táncot lejtenek a szélben.

Jellemzői

Hársfavirág

A mályvavirágúak rendjébe tartozó hárs három fajtája honos hazánkban. A nagylevelű hárssal főleg erdőkben találkozhatunk, míg a kis- és ezüstlevelű hárs települések tipikus dísze. Utóbbit egyedül szépsége miatt tartják, míg előbbiek bírnak gyógyhatással is. A fák júniusban borulnak virágba. Meglepő lehet, de a fogyasztásra alkalmas illatos, sárgás virágzatot érdemes a teljes kivirágzás előtt begyűjteni, hiszen ha túlnyílnak, könnyen darabjaira hullhatnak. A virágokat érdemes árnyékos helyen, kiterítve szárítani, majd papír- vagy vászonzacskóban tárolni. A hárs egyébként az egyik legkönnyebben megmunkálható fafaj, a faszobrászok, ikonfestők kedvelt alapanyaga.

Hatásai

Nagyanyáink idején a hársfavirág izzasztó, lázcsillapító hatásáról volt ismert. Remek köptető lehet a huruttal küzdők számára nyákoldó képessége miatt, és enyhítheti a köhögést. Fokozhatja az epetermelést, csillapíthatja a bél nyálkahártyájának irritációját. Hasmenés, vastagbélgörcs, rossz szagú széklet esetén szintén bevethető. Emiatt gyomor-, bél- és idegerősítő teakeverékek gyakori hozzávalója. Vízhajtó teájával a siker reményében kezelhetők a húgyúti gyulladások. Kiváló idegnyugtató szer lehet, és álmatlanság kezelésében is megbízható partnerré válhat.

Külsőleg torok- és szájöblítésre, illetve bőr- és hajápolásra, sebgyógyításra, fogápoló szerek alapanyagaként alkalmazható. Manapság ugyan már ritkaságszámba megy, de érdemes tudni, hogy korábban a hársfa fájának elszenesítésével készült az orvosi szén. Mi több, a hársméz zamatos és egészséges alkotórésze lehet teák, szörpök, sőt édességek hozzávalójaként, ízesítőjeként.

Hársfa teaElkészítése

A hárstea elkészítése pofonegyszerű. Forrázzunk le két teáskanál szárított virágot 2-3 deciliter vízzel. A főzetet hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Amennyiben görcsoldó hatását használnánk ki, fogyasszuk étkezés után, míg lázcsillapításra, izzasztásra kényelmesen betakarózva.

Figyelem!

Serkentheti a szívműködést, ezért a szívproblémákkal küzdők mérsékelten, ne napi rendszerességgel fogyasszák. Érdemes kikérni orvosunk véleményét

a megfelelő mennyiségről!

Alkalmazása a népi gyógyászatban:

                • a torok betegségeire,
                • vértisztításra,
                • idegerősítőként,
                • vizelethajtó, gyomorerősítő teák alkotórészeként.


Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége