Gyógynövények csecsemőknek, kisgyermekeknek

Gyógynövények csecsemőknek, kisgyermekeknek

Bár sokan ártalmatlan csodaszerként tekintenek a növényekre, ezek használata nem veszélytelen. Szülőként jó tudni, hogy az egyes kérdések esetén kit keressünk. A csecsemőkori betegségek diagnosztizálásában, a kicsik számára használható gyógymódok, gyógyszerek és gyógynövények kiválasztásában az orvos és a gyógyszerész tud segíteni.

Gyógynövények csecsemőknek, kisgyermekeknek

A gyermekek számára szánt gyógynövények és készítmények közül csak az a biztonságos, amiről bebizonyosodott, hogy nem árt. Ezen megfontolás mentén sajnos nem túl sok növény javasolható a csecsemőknek, és ezen növények köre kisgyerekkorú betegek esetén sem bővül jelentősen.


A legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövényünk a kamilla, amely használható felső légúti megbetegedések, bőrgyógyászati problémák, gyomor-bélrendszeri panaszok és álmatlanság esetén is. A kamilla lényegében az egyetlen gyógynövényünk, amely már 1 éves kor alatt is biztonsággal alkalmazható. Hat hónapos kor és 2 éves kor között 0,5–1 g virágzatból készült kamillatea alkalmazható, naponta 2–4 alkalommal.

Csecsemőknek

A csecsemőkori megfázás tüneteinek enyhítésére alkalmazható gyógynövények listája egészen rövid, egyéves kor alatt csak a kamilla használható. Nincs azonban olyan növény, amely biztonsággal ajánlható lenne köptetésre csecsemőkorban. A felnőttek és nagyobb gyermekek számára ajánlható gyógynövények (például borostyán, kankalin) azért sem alkalmazhatók csecsemőkorban, mert nem biztos, hogy a csecsemő képes megfelelően felköhögni a megnövekedett mennyiségű híg köpetet. A borostyánlevélből készült száraz és félszilárd kivonatokat tartalmazó növényi gyógyszerek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján már 2 éves kortól használhatók produktív köhögés esetén köptetőként.

Kisgyerekeknek

Köpetürítéssel járó, úgynevezett produktív köhögés esetén a kakukkfű illóolaját 3 éves kortól lehet ajánlani fürdőadalékként, a borostyánt és kakukkfüvet tartalmazó kombinációs készítmény pedig 4 éves kortól alkalmazható. 2,5 éves kor alatt tilos használni az eukaliptusz olaját, 4 éves kortól azonban bőrön keresztül alkalmazva, inhalálva vagy fürdőadalékként használható köptetőként. A hársfavirágból készült teát is 4 éves kortól lehet ajánlani a megfázás tüneteinek enyhítésére.


Szintén 4 éves kortól használható produktív köhögés esetén a mentaolaj, fontos azonban tudni, hogy a borsosmenta csecsemők és egészen kicsi gyermekek esetén légúti görcsöket és akár légzésbénulást is okozhat, ezért szigorúan tartsuk be az életkorra vonatkozó utasítást, és se külsőleg, se belsőleg ne alkalmazzuk 4 évesnél fiatalabb gyermekeknél.


Köhögéscsillapításra az orvosi ziliz nyálkatartalmú gyökere és a lándzsás útifű levele már 3 éves kortól ajánlható. Az orvosi ziliz gyökeréből készült teát, folyékony és száraz kivonatot, valamint szirupot száraz köhögés és torokfájás esetén lehet alkalmazni. A nyálkatartalmú növényi részekből készült teáknál (például zilizlevél és -gyökér, kamilla, hársfa) az áztatás végén alaposan nyomkodjuk ki a filtert, hogy a nyálka – ami nem más, mint vízben duzzadó poliszacharidok összessége – is a teába kerüljön.


Szintén a száraz köhögés enyhítésére lehet ajánlani szopogatótabletta vagy szirup formájában az izlandi zuzmót, hazánkban is vannak olyan termékek, amelyeket akár már egyéves kortól lehet használni.


Forrás: www.pirulakalauz.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége