Fülfájásra javallott a kövirózsa

Fülfájásra javallott a kövirózsa

A népi gyógyászatunkban fülfűként is ismert kövirózsa leveleinek kipréselt és fülbe csepegtetett nedvével ma is sok helyütt csillapítják a fülfájást, de különböző eredetű, égett, vágott sebek kezelésére és rovarcsípések okozta viszketések megszüntetésére is ismert házi orvosság.

 

Fülfájásra javallott a kövirózsa

A közönséges kövirózsa jó példa arra, hogy esetenként épp a népi gyógyászat jól megalapozott és dokumentált megfigyelései emelhetnek ki egy-egy gyógynövényt a bizonyítatlan hatású növények százai közül a további célzott kutatásra érdemes növények szintjére.

Ám néha még a látszólag egyértelmű gyógyhatások bebizonyítása is várat magára és meglepő nehézségekkel jár. Ilyen például az évelő növényként ismert kövirózsa, amely nálunk csak a Villányi-hegységben él vadon, de falakon, háztetőkön és kertekben sok helyütt találkozhatunk vele.

Fülfájásra használják

A növény fő felhasználási célja a Kárpát-medence magyarlakta területein ugyanaz. Egy Szeged környéki szerint „fülfájás esetén a kűrózsa, azaz kövirózsa, népi nevén fülbecsöppentő nedvét csavarták a beteg fülbe”. Több száz kilométerrel odébb, Csíkszentdomokoson „leveleiből kicsavart levét a fájós fülbe csepegtették”. De nemcsak nálunk, hanem más országokban, kontinenseken is ugyanilyen célra alkalmazták: az észak-amerikai cseroki indiánok a növény préslevével fülfájást kezeltek, és ugyanilyen tradíciót Horvátországban is leírtak. Svájcban a kipréselt levet borogatásként használták.


Ennyire egybecsengő felhasználás esetén joggal feltételezhető: nem véletlenül és nem alaptalanul használták, használják a növényt fülfájásra. Mivel a hatásosság fülfájásnál eléggé könnyen ellenőrizhető, hatástalanság esetén már régen feledésbe merült volna a kövirózsa mint gyógynövény.

Nincs bizonyíték, DE!

Patkányokon antinociceptív (fájdalomérzést megszüntető) és gyulladáscsökkentő hatását igazolták szegedi kutatók, ugyanakkor ezek az aktivitások nem nagyon markánsak. Budapesti kutatók a növény összetételét is vizsgálták. Embereken végzett vizsgálatról egyetlen cikk sem számol be. Hatóanyagai, hatásának módja máig nem ismert, ezek feltárása a jövő feladata.

Ám a bizonyítékok hiánya nem bizonyíték a hatástalanságra. A hagyományos gyógyászat megfigyelései sokszor nagyon hasznosak lehetnek. Ez esetben bátran hagyatkozhatunk a népi megfigyelésekre!

Forrás: ködpiszkáló.blog.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége