Tesztoszteronszintet csökkent a fodormenta?

Tesztoszteronszintet csökkent a fodormenta?

Több vizsgálat is rávilágít: a tartós fodormenta-fogyasztás befolyással lehet a hormonrendszerre. A fokozott szőrnövekedésben szenvedő nőknél a vizsgálati eredmény ugyanaz volt: tesztoszteronszintjük jelentősen csökkent.


Yenisarbademli török városban több férfi fordult libidócsökkenés miatt orvoshoz. Az orvosok azt feltételezték, hogy panaszuk összefügghet azzal, hogy az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben, naponta négy csészével fogyasztottak borsosmentából (Mentha piperita) és fodormentából (M. spicata) készült teát.


Török kutatók megvizsgálták, hogy a két növény nagy dózisban hogyan hat a patkányok hormonszintjére, és azt találták, hogy a fodormenta a borsosmentánál nagyobb mértékben, jelentősen csökkentette a vérplazma tesztoszteronkoncentrációját, és gátolta a spermiumképződést.


A meglepő eredményt követően a fodormenta hatásait humán vizsgálatban tanulmányozták.


A vizsgálatba 21 olyan nőt vontak be, akik magas tesztoszteronszint miatt kialakult kórképekben szenvedtek (túlzott szőrnövekedés, policisztás ovárium szindróma – PCOS). A résztvevők 5 napon át naponta kétszer egy csésze, 5 gramm drogból készült fodormentateát ittak. A vizsgálat végére a tesztoszteron szintje jelentősen csökkent. A jelenség oka nem ismert.


Egy következő vizsgálatban hosszabb időn, 30 napon át vizsgálták a fodormentatea hatását. Ebben a vizsgálatban a résztvevő, fokozott szőrnövekedésben szenvedő nők fele fodormentateát, másik csoportjuk fodormentát nem tartalmazó teát kapott. A vizsgálat végére a fodormentateát fogyasztók tesztoszteronszintje a vizsgálat kezdetéhez és a másik csoporthoz viszonyítva is jelentősen csökkent. A fodormentát fogyasztó csoport tagjai úgy értékelték, hogy a szőrnövekedés mértéke is csökkent, bár ez objektíven nem volt igazolható.


Ezek az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy a szokásos dózist meghaladó vagy tartós fodormenta-fogyasztás befolyással lehet a hormonrendszerre. A tesztoszteronszintet csökkentő vegyületek és a csökkentés módja nem ismert. A jelenség további kutatásra érdemes, különösen olyan kórképekben, amelyekre magas tesztoszteronszint jellemző (például policisztás ovárium szindróma, PCOS). Az is tisztázandó, hogy a nagy mennyiségű fodormentatea fogyasztása nem okoz-e hosszú távon kockázatot.


Forrás
: pirulakalauz.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége