Légúti betegségekre eukaliptusz illóolaj

Légúti betegségekre eukaliptusz illóolaj

Az eukaliptusz illóolaj aromaterápiás alkalmazásai közül első helyen a légzőszervi betegségek említhetőek meg. Azonban vigyázat: a borsmenta és az eukaliptusz illóolaj 4 éves kor alatt nem alkalmazható, mert egyes esetekben alkalmazásukkor légzésmegállás vagy légúti görcs alakulhat ki.

Bizonyított tény, hogy ha kellemes illatok veszik körül az embert, jobban érzi magát, és a betegségekkel kapcsolatos panaszai is enyhülhetnek. A kellemes illatok hozzájárulhatnak a komfortérzet javulásához. Az aromaterápia, az illatok alkalmazásán alapuló terápia reneszánszát éli az utóbbi években. Ehhez az illóolajokat inhalálják, vagy külsőleg masszírozásra, borogatásként, illetve fürdőadalékként használják. Az aromaterápia kiegészíthet más gyógymódokat, de önmagában nem várhatjuk tőle betegségek gyógyítását.

Tudnivalók az illóolajokról

Légúti betegségekre eukaliptusz illóolaj

Minden citrusféle fényérzékenyítő hatású, ezért ezen olajok használatánál a kezelés után egy-két óráig kerüljük a napfényt, különben a bőrön foltosodást okozhat. Az arc és a szem környéke nagyon érzékeny, ezért e területen egyáltalán ne használjunk illóolajat!

Az illóolajokat az aromaterápia, a masszázsszalonok, a parfümipar használja. A gyógyászatban külsőleg is alkalmazhatják őket fertőtlenítő és antimikrobiális hatásuk miatt (például teafaolaj).

A gyógyászatban is a helyi vérbőséget okozó hatást használják ki, így hígítva fájdalomcsillapításra is javallottak. Ilyenkor általában kenőcs, krém formájában oldják meg, hogy a készítmény illóolaj-tartalma ne okozzon bőrgyulladást.

Remek nyákoldók

Egyes illóolajok (kamilla, eukaliptusz, menta, fenyő) inhalálva, bőrön át alkalmazva, vagy szájon át bevéve köptetőként használhatók, hiszen fokozzák a hörgőkben a kis viszkozitású nyák kiválasztását, és a csillóshám aktivitásának fokozásával elősegítik a köpetürítést.

Megfázáskor bedörzsölőként alkalmazott illóolaj-tartalmú kenőcsből a test meleg bőrfelülete elősegíti az eukaliptusz-, borsosmenta-, erdeifenyő-olajokból az aromás gőzök felszabadulását. Ez a légutakban letapadt nyákot feloldja, elfolyósítja, így lehetővé teszi annak könnyebb felköhögését. Az illóolajok enyhe görcsoldó hatásuk révén csökkentik a köhögési ingert, és a légzés is könnyebbé válik.

Tipp: Mindig kizárólag 100%-os tisztaságú, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajokat vásároljunk!

Az eukaliptusz illóolaj előnyei

Az eukaliptusz leginkább a légutak nyálkahártyáinak fellazítására javallott. Segíti az orrdugulás felszabadítását, remek köhögéscsillapító, élénkíti az immunrendszert, energizál, idegerősítő. Sokan fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatása miatt kedvelik. Javítja a koncentrációt, csökkenti a fáradtságot. Kevesen tudják, hogy még rovarriasztásra is kiváló.

 

Inhalálószerként, frissítő és légzéskönnyítő szaunaolajok alkotórészeként, mellkasi légzéskönnyítő kenőcsökben és légtér-fertőtlenítő szerekben alkalmazva enyhítheti a különböző légúti panaszokat. Rendkívül hatékony megfázás és influenza kezelésében. Légtér-illatosító keverékek összetevőjeként is használható.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége