Jó-e csontritkulásra a mák?

Jó-e csontritkulásra a mák?

A mákról köztudott, hogy fontos gyógynövény, hiszen a mai napig az egyik legerősebb fájdalomcsillapító, a morfin forrása. Emellett más fontos gyógyszereket, például a köhögéscsillapító kodeint is a terméséből vagy szalmájából állítják elő. Csontritkulás kezelésére azonban nem alkalmas. 


Jó-e csontritkulásra a mák?

A mák gyógyszeripari feldolgozásának úttörője Kabay János gyógyszerész, akinek módszerét ma is a világ számos országában sikerrel alkalmazzák. A mák kémiai vizsgálatában jelentős szerepet játszottak más hazai kutatók is. A mák azonban soha nem került annyira reflektorfénybe, mint egy néhány évvel ezelőtti, több internetes oldalon is terjesztett iromány állításai kapcsán.

 

Eszerint Szlovákiában évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. A csontok teljesen ép állapotban voltak, ezért tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3–5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.


A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfortartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért és a csontokba beépüléséért.

 

Csakhogy! Amit a mákról eddig tudunk, nem ad magyarázatot az állítólagos megfigyelésre. Az igaz, hogy a csontok épüléséhez szükség van foszforra, de nem mindegy, hogy ez az elem milyen formában kerül be a szervezetbe: elsősorban foszfátként hasznosul, a csont alapállományának nagy részét ugyanis kalcium-foszfát teszi ki.


És itt következik két tévedés vagy csúsztatás: a foszfor nem befolyásolja a kalcium felszívódását; azt elsősorban a kalcitriol, a parathormon és a kalcitonin szabályozza, a mákmag foszfortartalma egyáltalán nem magas, mindössze mintegy 0,9 g/100 g.


Mákból ritkán eszünk meg egyszerre 10 dekányit, de a benne található foszformennyiség könnyedén elfogyasztható például hal-, máj- vagy lencseételekkel, vagy három csésze tejjel. A mákban található foszforvegyületek vízoldékonyak, így a mákolajban legfeljebb nyomnyi mennyiségben található foszfor.

 

Mai tudásunk szerint egy előrehaladott csontritkulásos beteg „értékeit” – mákkal, gyógyszerrel, vagy akár a kettő kombinációjával – lehetetlen a „normális” tartományba visszaterelni. Az állapot romlásának lassítása a legtöbb, amit a legmodernebb szerekkel el lehet érni.


A mák, a mákolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, kalcium- és magnéziumtartalma jelentős, méltán tekinthető az egészséges étrend részének. A mákolajjal azonban a csontritkulás nem előzhető meg – ez tény. Bizonyított értékei alapján is helye van a legfontosabb gyógy- és tápláléknövények között.

Dr. Csupor Dezső cikke



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége