Mángold

Mángold

Lehetséges, hogy most hallja először a mángold nevét? Pedig ez a nálunk méltatlanul háttérbe szorult növény meglepően ízletes és egészséges csemege– ráadásul szemet gyönyörködtető látvány is.


A mángold már az időszámításunk előtti V–VI. században is ismert és termesztett növény volt a Földközi-tenger mentén. A cukorrépa és a cékla közeli rokonát manapság főként Délés Nyugat-Európában, illetve az USA-ban termesztik. Hazánkban egyelőre kevéssé ismert, ám remélhetőleg ez változni fog a közeljövőben.

Jellemzői

A mángold nemcsak egészséges és ízletes zöldség, de megjelenése is szívderítő. Húsoslevelének színe a sötétzöldtől a sárgásig terjedhet, míg szára a fehér, lila és piros árnyalatát is felveheti. Kétéves növény, ám kertben egyévesként termelik, hiszen annyi idő alatt jellemzően már kifejlődnek felhasználásra szánt levelei és levélnyelei. A mángold könnyen nevelhető, kis igényű, és akár 70-80 centiméterre is megnőhet. Július elejétől akár az ősz beálltáig hozhat új leveleket.

MángoldJótékony hatásai

Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően szív-, érrendszeri, valamint daganatos elváltozások megelőzésében válhat hasznunkra. Egyes kutatások szerint a mángold kivonata megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését emlő-, petefészek-, prosztata- és vastagbéldaganat esetén. Különösen sok K-vitamin található benne, így szerepet játszhat csontjaink erősítésében, és redukálhatja a koszorúér-betegség előfordulási gyakoriságát az idősebbeknél. Emellett A- és C-vitaminban, magnéziumban és élelmi rostban is gazdag. Vastartalma miatt fejlődésben lévő gyermekek, kismamák és betegségből felgyógyulók számára is ajánlható a fogyasztása. Jelentős nitráttartalma csökkentheti a vérnyomást. A növény egyes alkotórészei segítik a glükózanyagcserét, ezért a vércukorszint szabályozásában is remek társra lelhetünk benne.

A mángold fogyasztása

A mángold a spenóthoz hasonló sós, kesernyés ízzel bír. Ez utóbbi intenzitása csökkenthető, ha az első főzővizet leöntjük róla, majd úgy folytatjuk az elkészítését. Zöldségleveshez, főzelékhez, fasírthoz, de rakott ételekhez is kiváló hozzávaló. Salátához ugyancsak elsőrangú összetevőként szolgálhat. 400 gramm friss mángold, 1 póréhagyma, 3 felkockázott paradicsom és 150 gramm juhsajt remek salátamix vitaminok után „sóvárgó” szervezetünknek.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége