Jó-e valamire a tyúkhúr?

Jó-e valamire a tyúkhúr?

Gyakran lehetetlen kideríteni, pontosan kinek köszönhető egy-egy gyógynövény népszerűvé válása. Ugyanez igaz a tyúkhúrra is, mely indokolatlanul vált divatossá. 


A tyúkhúr szinte mindenhol előfordul, áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményeskertben és árokparton. A szegfűfélék családjához tartozik. Kicsiny, nedvdús növény, felálló szárral, tojásdad levelei szembeállók.


A nem mérgező növény latin neve Stellaria media, a csillaghúr nemzetségébe tartozik, melynek több tagja is honos Magyarországon. A közönséges tyúkhúr egyéves, általánosan elterjedt gyomnövényfaj, amely tavasztól késő őszig, de még az enyhe téli napokon is virágzik. A népi gyógyászatban nem tartozott a jelentősebb gyógynövények közé, a falusi emberek inkább mint irtandó gyomra (és a tyúkok hasznos táplálékára) tekintettek.


Sokan cisztaellenes hatásáról beszélnek, de a szakirodalomban erről sehol semmilyen adat, bizonyíték nincs.

Ne dőljön be, ha ezt olvassa:

Az internet szerint napi egy csésze tyúkhúrtea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén alkalmazható, illetve segítségével gyorsan elmúlnak a furunkulusok és az ekcémák. Álmatlanság, elhízás, szemgyulladás kezelésére is alkalmas. Javítja az általános anyagcserét – az epe és a vese „munkáját” segíti a teája. Kőoldó hatású, tisztító hatása miatt eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj és későbbiekben a többi belső szervünk működését. Kiváló hashajtóként, vízhajtóként, ízületi gyulladásoknál, köszvénynél, reumánál, sőt a cukorbetegség enyhítésében is nélkülözhetetlen. Alacsonyan tartja a vércukorszintet, és szabályozza a belső elválasztású mirigyek rendszerének működését.


Csakhogy!
Ezzel a növénnyel még nem végeztek humán, vagyis embereken vizsgálatokat. A legtöbb cikk a növény kémiai összetételével foglalkozik – ezt hazánkban is vizsgálták. E tanulmányok két, egereken végzett vizsgálat alapján készültek el, melyek hepatitiszellenes és fogyasztó hatását igazolták. Vérzsírszint-csökkentő hatását patkányokon igazolták, erre alapozva egy szabadalmi bejelentés is készült.


A tyúkhúr a népi gyógyászatban nem tartozik a jelentős növények közé, mert nem figyelték meg különleges, figyelemre méltó aktivitását.


Forrás: ködpiszkáló.blog.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége