Ismerősen cseng a ginseng?

Ismerősen cseng a ginseng?

 Ismerősen cseng a ginseng?


A csak árnyékban megélő, ernyős virágzatú
ginszeng gyökerét évszázadok óta használják a Távol-Keleten. Több mint 400 éve folyamatosan termesztik. A gyökerében található értékes hatóanyagok oldják a stresszt, növelik a szellemi és fizikai teherbíró képességet, fokozzák a munkateljesítményt és a koncentrációt. És még mennyi mindenre jó!


Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) az Araliaceae (aráliafélék) család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginszenget (Panax quinquefolius) és az eleutherónak nevezett szibériai ginszenget (Eleutherococcus senticosus). Kelet-Ázsia egyes területein nagy tiszteletben tartják, értékes ajándéknak számít.


A ginszenggyökér csak 6-7 éves korára éri el azt a fejlettségi állapotot, hogy érdemes legyen szüretelni. A gyökérből vonják ki az értékes hatóanyag-tartalmat. Általában porrá őrlik. Létezik fehér és vörös ginszenggyökér. A sokoldalú ginszeng az egyre nagyobb elismertséget számos hatóanyagának köszönheti: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek találhatók meg benne, ezért számos gyógy- és kozmetikai termék készül belőle.

A mellékvesére is jótékony hatással van, mivel elősegíti annak megfelelő működését, ezzel is támogatva a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét, illetve a stressz által okozott tüneteket szünteti meg a benne található vegyületek, a ginzenozidok segítségével. A ginszeng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentrálóképesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén. Összetevői közé tartoznak még a vércukorszint-csökkentő panaxanok és az immunerősítő hatású poliszacharidok. Kutatások szerint egyes részei antioxidáns hatásúak, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj- és a szembetegségek megelőzésében. Az általános szervezeterősítő hatású ginszeng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítására hivatott speciális immunsejtek termelődését.


A ginszeng a koleszterinszint csökkentésével és a jó koleszterin növelésével fejti ki a pozitív hatását a szívre. Javítja a keringést az oxigénfelvétel javításával, tehát növeli az állóképességet. Kedvezően hat az izomműködésre, illetve az izmok energiafelhasználására, ezért számos testépítő és hosszútávfutó is rendszeresen alkalmazza e növényt. Ezenkívül fájdalomcsillapító, nyugtató hatású, ránctalanító, és segíti a pajzsmirigy működését. A gyökérből készült kozmetikumok kiváló bőrápoló hatásúak.


Tipp:
Koffein fogyasztása a ginszeng szedése közben kerülendő, mivel emelkedhet a gyomor- és bélrendszeri eltérések kialakulásának kockázata. Asztmás betegek ne használják a ginszengkészítményeket!Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége