Macskagyökér

Macskagyökér

Nehezen megy az elalvás? Olyan segítségre vágyik, amely természetes forrásból származik? Megsúgjuk: a macskagyökér csodákat tehet…

MacskagyökérEmésztésserkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt már az ókori görögök körében is közkedvelt gyógynövénynek minősült. Népszerűségét a középkorban is megőrizte, amikor szinte minden gyógyszer alapanyagául a macskagyökér szolgált. Ám nem kizárólag európai őseink érdeme, hogy rátaláltak a növény előnyeire: az amerikai telepesek feljegyzései szerint az indiánok is használták porított formájában sebek kezelésére. Habár illata kellemetlen az emberi orrnak, a macskáknak kifejezetten vonzó, magyar neve is részben innen ered.

Jellemzői

A macskagyökér (Valeriana officinalis) gyökerében találhatók a gyógyító toxinok, ezért ezt a részét használják egészségügyi célokra. Május, június között bontja fehér vagy rózsaszínű, bogernyőjű virágzatát. Évelő növény, amely lápos réteken, árnyékos erdőkben érzi jól magát, ám kertekben is gond nélkül megél. Hatásos része tavasztól őszig gyűjthető. Érdemes eltávolítani róla a felesleget (szár- és gyökércsonk), és „szüretelése” után egyből megmosni, hiszen szárítás után nehezen tisztítható.

Hatásai

Orvosi vizsgálatok igazolják a macskagyökér idegrendszer nyugtató hatását. Segítségünkre lehet a szorongás, enyhe stressz leküzdésében. Elősegítheti a vizsgára készülő diákok koncentrálóképességének vagy éppen a változás korában lévő nők kiegyensúlyozottabb lelkiállapotának elérését. Csökkentheti az ideges eredetet mutató szív- és érrendszeri zavarokat. Hatásosan mérsékelheti a heves szívdobogást, pánikérzést, remegést. Kezelhető általa a krónikus, enyhe alvászavar is. A macskagyökér fogyasztása nem jár függőség kialakulásával, ellentétben egyes altatókkal, amelyeknél mind nagyobb dózisra lehet szükség az elvárt hatáshoz, valamint elhagyásakor elvonási tünetek jöhetnek elő.

A gyógynövény úgyszintén alkalmas lehet a túlzott feszültségből fakadóan kialakuló gyomor- és bélrendszeri bántalmak elmulasztására. Teája enyhén izzasztó, vizelethajtó, ellazíthatja a túlságosan feszült izmokat. Használata segíthet a magas vérnyomással küszködőknek, ám ezzel kapcsolatban ajánlatos előzetesen konzultálni a kezelőorvossal! Külsőleg is ajánlható, legfőképpen sebek, ekcéma, valamint fekélyek ápolására.

Figyelem!

A macskagyökér nagy mennyiségben vagy folyamatosan használva fejfájást, látási zavarokat, szédülést okozhat. Terhes, valamint szoptató anyukák, továbbá májbetegek számára nem ajánlott a fogyasztása!

Alkalmazása a népi gyógyászatban:

• nyugtalanság,

• álmatlanság,

• szapora szívverés,

• görcsös gyomor- és bélrendszeri bántalmak ellenszereként.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége