Csecsemők és kisgyermekek kezelésére használható gyógynövények

Csecsemők és kisgyermekek kezelésére használható gyógynövények

Bár sokan ártalmatlan csodaszerként tekintenek a növényekre, ezek használata nem veszélytelen. Szülőként nem lehet, de nem is kell mindenhez érteni, viszont jó tudni, hogy az egyes kérdések esetén kit keressünk. A csecsemőkori betegségek diagnosztizálásában, a kicsik számára használható gyógymódok, gyógyszerek és gyógynövények kiválasztásában az orvos és a gyógyszerész tud segíteni.



Van pár alapelv, amelyet érdemes szem előtt tartani. Ezek közül a legfontosabb, hogy a gyermekek számára szánt gyógynövények és készítmények közül csak az a biztonságos, amiről bebizonyosodott, hogy nem árt. Nem elég feltételezni, vagy csupán a hagyományra támaszkodni; csecsemők és kisgyermekek esetén csak azok a gyógynövények használhatók, amelyek biztonságosságát az ő esetükben is igazolták.

Ezen megfontolás mentén sajnos nem túl sok növény javasolható a csecsemők számára, és ezen növények köre kisgyermekek esetén sem bővül jelentősen.

A legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövényünk a kamilla, amely használható felső légúti megbetegedések, bőrgyógyászati problémák, gyomor-bélrendszeri panaszok és álmatlanság esetén is. A kamilla lényegében az egyetlen gyógynövényünk, amely már 1 éves kor alatt is biztonsággal alkalmazható. Hat hónapos kor és 2 éves kor között 0,5–1 g virágzatból készült kamillatea alkalmazható, naponta 2–4 alkalommal.

Mely növényeket használhatjuk megfázás esetén?

A csecsemőkori megfázás tüneteinek enyhítésére alkalmazható gyógynövények listája egészen rövid, egyéves kor alatt csak a kamilla használható. Nincs azonban olyan növény, amely biztonsággal ajánlható lenne köptetésre csecsemőkorban. A felnőttek és nagyobb gyermekek számára ajánlható gyógynövények (pl. borostyán, kankalin) azért sem alkalmazhatók csecsemőkorban, mert nem biztos, hogy a csecsemő képes megfelelően felköhögni a megnövekedett mennyiségű híg köpetet. A borostyánlevélből készült száraz és félszilárd kivonatokat tartalmazó növényi gyógyszerek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján már 2 éves kortól használhatók produktív köhögés esetén köptetőként.

Az életkorral bővül a biztonsággal alkalmazható gyógynövények listája. Köpetürítéssel járó, úgynevezett produktív köhögés esetén a kakukkfű illóolaját 3 éves kortól lehet ajánlani fürdőadalékként, a borostyánt és kakukkfüvet tartalmazó kombinációs készítmény pedig 4 éves kortól alkalmazható. 2,5 éves kor alatt tilos használni az eukaliptusz olaját, 4 éves kortól azonban bőrön keresztül alkalmazva, inhalálva vagy fürdőadalékként használható köptetőként. A hársfavirágból készült teát is 4 éves kortól lehet ajánlani a megfázás tüneteinek enyhítésére.

Szintén 4 éves kortól használható produktív köhögés esetén a mentaolaj, fontos azonban tudni, hogy a borsmenta csecsemők és egészen kicsi gyermekek esetén légúti görcsöket és akár légzésbénulást is okozhat, ezért szigorúan tartsuk be az életkorra vonatkozó utasítást, és se külsőleg, se belsőleg ne alkalmazzuk 4 évesnél fiatalabb gyermekek esetén.

Köhögéscsillapításra az orvosi ziliz nyálkatartalmú gyökere és a lándzsás útifű levele már 3 éves kortól ajánlható. Az orvosi ziliz gyökeréből készült teát, folyékony és száraz kivonatot, valamint szirupot száraz köhögés és torokfájás esetén lehet alkalmazni. A nyálkatartalmú növényi részekből készült teák (pl. zilizlevél és -gyökér, kamilla, hársfa) esetén az áztatás végén alaposan nyomkodjuk ki a filtert, hogy a nyálka – ami nem más, mint vízben duzzadó poliszacharidok összessége – is a teába kerüljön.

Szintén a száraz köhögés enyhítésére lehet ajánlani szopogatótabletta vagy szirup formájában az izlandi zuzmót, hazánkban is vannak olyan termékek, amelyeket akár már egyéves kortól lehet használni.

Milyen gyógynövények használhatók székrekedés esetén?

Egyes felmérések szerint a kisgyermekek akár 30%-a is szenvedhet székrekedéstől, amelyet gyakran a szülők csak késve vesznek észre, emiatt egy ördögi kör alakulhat ki. A székrekedés kezelésének első lépése az első székletürítés fájdalommentes biztosítása, ezt követően a fenntartó kezelést mindaddig szükséges folytatni, amíg a székletürítés napi gyakoriságúvá, a széklet puhává és sima felületűvé nem válik, továbbá amíg a gyermek székeléstől való félelme el nem múlik. Az első székletürítéshez beöntést, kúpot, vagy szájon át alkalmazott hashajtót javasolhat az orvos, a fenntartó kezelés során használhatók rosttartalmú gyógynövények és ozmotikus hashajtók.

Az ozmotikus hashajtók olyan anyagok, amelyek nem szívódnak fel a gyomor-bélrendszerből, és gátolják a víz visszaszívódását a bélben. Számos növény is tartalmaz ilyen hatású anyagokat, például cukoralkoholokat (szorbit, xilit, mannit), cukrokat (pl. mannóz) vagy gyümölcssavakat. Hazánkban az egyik legnépszerűbb ozmotikusan ható hashajtó növény a szilva, amely nyersen és lekvár formájában is alkalmazható hashajtásra. Egyéb gyümölcsök, mint például a szőlő és a füge magas cukortartalmuk révén fejtenek ki hashajtó hatást.

Az emésztésnek ellenálló növényi rostok a bélben vizet kötnek meg, megduzzadnak, és növelik a széklet térfogatát, lazítják az állagát. A hashajtó hatás kialakulása ebben az esetben is időbe telik, általában néhány napon belül várható. Nagyon fontos a fokozott vízbevitelre ügyelni a rosttartalmú élelmiszerek és gyógynövények (pl. útifűfajok, lenmag) fogyasztása során, ugyanis kevesebb folyadék jelenlétében a duzzadt rostok nehezen tudnak kiürülni a bélből, így akár a kívánt eredmény ellenkezője is bekövetkezhet.

A székrekedés eredményes kezelése során az orvos által előírt terápiát a javasolt ideig szükséges folytatni, sokan ugyanis már az első székelést követően abbahagyják az utasítások követését, emiatt a székrekedés újra kialakulhat.



Forrás: pirulakalauz.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége