Az alma jobb antioxidáns, mint a C-vitamin?

Az alma jobb antioxidáns, mint a C-vitamin?

A C-vitamint széles körben fogyasztjuk antioxidáns hatása miatt. Egy nagyon érdekes kísérletben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mikor járunk jobban, ha frissen elfogyasztunk egy almát, vagy ha étrend-kiegészítőként szedjük a C-vitamint?

 

Ennek a nagyon egyszerű, de frappáns kísérletnek az eredményét az egyik legrangosabb nemzetközi tudományos folyóiratban, a Nature-ben publikálták 2000-ben.

 

A kutatók vettek egy almát (Red Delicious fajtát), leturmixolták vagy a héjával együtt, vagy pedig anélkül. Száz gramm pépnek meghatározták a C-vitamin-, fenolosanyag- és flavonoidtartalmát. Ahogy várható volt, a héjjal együtt készült kivonatban a flavonoidok és fenolos anyagok jelentősen nagyobb (több mint kétszeres) mennyiségben voltak jelen. Mivel a C-vitamin antioxidáns-kapacitásához szerették volna az adataikat hasonlítani, meghatározták, hogy a két kivonat milyen hatásosan inaktiválja a peroxil típusú szabad gyököket (ez a C-vitamin fő hatásmechanizmusa is). Az eredmények nagyon meglepőek voltak, mivel kiderült, hogy 100 g héjjal együtt készült almapép antioxidáns hatása megegyezik 1,5 g C-vitaminéval!

 

Mivel 100 g alma C-vitamin-tartalma mindösszesen 5,7 mg, ez a hatalmas antioxidáns-aktivitás nem is ennek a vitaminnak köszönhető. A kivonatokkal további laboratóriumi kísérleteket végeztek, megnézték, hogy gátolják-e két tumoros sejtvonalban (egy vastagbél- és egy májdaganat) a sejtosztódást. A kivonatok mindkét daganatos sejtvonal szaporodását dózisfüggően gátolták. 50 mg almahéjas kivonat (még mindig 100 g almapépnél kevesebb mennyiségnél tartunk) körülbelül 50-60 százalékkal csökkentette a két daganatos sejtvonalban végbemenő sejtosztódást, míg a héj nélküli kivonat esetében mindez 40% körül mozgott. Ennyi almában található C-vitamin nem volt semmilyen hatással a daganatos sejtek osztódására.

 

Az eredmények alapján azt a következtetést vonták le, hogy a teljes értékű gyümölcsök fogyasztása (frissen, nem feldolgozott formában) az antioxidánsok olyan kiegyensúlyozott keverékét biztosítja az emberek számára, ami szükséges azoknak a szabad gyököknek a semlegesítéséhez, amelyek végső soron a daganatképződéshez vezetnek. Az almában található, C-vitamintól független, bioaktív vegyületek jelentősen növelik az alma antioxidáns-kapacitását a laboratóriumi kísérletekben, és valószínűsíthetően az alma hatékonyabb antioxidáns védelmet nyújt a való életben is, mint az étrend-kiegészítőként szedett C-vitamin.

 

Forrás: pirulakalauz.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége