Hogyan tisztítsuk helyesen a fület?

Hogyan tisztítsuk helyesen a fület?

A fülzsírt rendszeresen eltávolítjuk a fülből, de nem mindegy, hogyan!


A fülzsír (latinul cerumen) egy teljesen ártalmatlan, sőt, élettanilag fontos szerepet betöltő viaszos anyag, amelyet a legtöbb ember esztétikai vagy esetleg valamilyen panasz miatt rendszeresen eltávolít.


Pedig ez a sárgás, esetenként sötétebb, akár barnás színű, zsíros massza fontos szerepet tölt be, hiszen bevonja a külső hallójárat falát borító érzékeny, finom bőrfelszínt, így védi azt a kórokozóktól, a víztől és egyéb szennyező anyagoktól.


A zsíros anyagot, amelyet a bőrben elhelyezkedő mirigyek termelnek, alapvetően nem kell eltávolítani, ha normál mennyiségben termelődik. Fontos szerepe van a hallójárat „öntisztuló” mechanizmusában, amely azt jelenti, hogy a dobhártya felől folyamatosan a külvilág felé halad, ezáltal lassan kiszárad és kihullik.


Számos esetben, például hajvágás vagy hajmosás után, idős férfiaknál, uszoda vagy fürdőzés után kellemetlen tömöttségérzés, esetenként fájdalom és halláscsökkenés merülhet fel a felgyülemlett fülzsír miatt.


Az mindenki számára ismert, hogy a hallójárat tisztítása fülpiszkálóval nem ajánlott, ezért olyan módszerre van szükség, amely egy jól használható, kényelmes, egyszerű fültisztítási megoldás.


Hatásos, biztonságos és természetes módszer lehet az olyan spray, ami a felhalmozódott fülzsírt feloldja és kimossa oly módon, hogy vegyíti a mechanikusan tisztító vegyületet és a természetes olívaolajat, ezzel nyújtva biztonságos és hatékony használatot.


Dr. Takács Ildikó - 
egyetemi adjunktus



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége