Mire utalhat a fülfájás?

Mire utalhat a fülfájás?


A fülfájás makacs dolog. A fogfájáshoz hasonlóan a tompa, kellemetlen érzéstől a lüktető fájdalomig terjedhet a skála. A háttérben sokféle ok meghúzódhat – cikkünk segítségével most a legismertebb fülproblémáknak járunk utána.

A legfontosabb, hogy mindenképpen forduljon háziorvosához, vagy keressen fel fül-orr-gégész szakorvost, ha fülfájdalom gyötri, hogy az esetleges szövődmények elkerülhetők legyenek!

Középfülgyulladás

Mire utalhat a fülfájás?

A gennyes középfülgyulladás az esetek többségében vírusos felső légúti megbetegedést követően alakulhat ki. Vírus hatására megduzzad az orrnyálkahártya, savós, majd nyákos-savós, később baktériummal felülfertőzve gennyes orrváladék alakulhat ki, amely az orrgaratba csoroghat. Csecsemő- és kisdedkorban az orrgaratban lévő orrmandula lassítja vagy megakadályozza az orrváladék lecsorgását a szájgarat felé. Az orrgaratban oldalt elhelyezkedő fülkürt nyálkahártyája a vírus hatására megduzzadhat, illetve a fent említett váladék blokkolja a fülkürt nyílását. A dobüregben a dobhártya mögött vákuum hatására váladék szaporodik fel, ami a gennyes orrváladék hatására felülfertőződhet.

A betegség kezdetben füldugulást, teltségérzést, időnként fülbe sugárzó fülfájást okozhat. Majd a fülfájás tartósan megmarad, sőt hasogató jellegű is lehet. A dobhártya behúzódik, a fénykúpreflex csökken, majd eltűnik, és a dobhártya erezetté, majd előre domborodóvá válik. Megjelenik a hidegrázás, borzongás, azaz a hőemelkedés és a láz is. A dobüregben genny szaporodik fel, és a nyomás fokozódik a dobüregben. Végül a dobhártya a nyomás hatására kiszakad, és genny a hallójáratba kerül. Megszűnik a fülfájás, és a beteg láztalanná válik. Ritkán a fülbe sugárzó foggyulladás is okozhat fülfájást.

Külső hallójárati gyulladás

A külső hallójárat gyulladásakor a hallójárati hám felázik és megduzzadt. A hámduzzanat nyomása áttevődik az alatt lévő porchártyára. Így kialakul a külső hallójárat porchártyagyulladása. Kezdetben fülbe sugárzó fülfájdalom jelentkezik, majd a fülkagyló, hallójárat nyomásra érzékennyé válik. A beteg nem tud a fülére ráfeküdni. A külső hallójárati gyulladás kialakulásában szerepet játszik, hogy a hallójáratban megrekedt fülzsír átnedvesedik, és a felázott hallójárati hámba bejuthatnak a hallójáratban meglévő baktériumok. Ezért fontos – főleg nyáron – úszás, hajmosás, tusolás után a külső hallójáratot is kiszárítani hajszárítóval. A hallójáratban felgyülemlett fülzsírt háziorvos vagy fül-orr-gégész tudja eltávolítani.

Hogyan diagnosztizálják a fülgyulladást?

A felsorolt tünetek alapján már lehet a fülfájdalom okára következtetni. Míg a külső hallójárati gyulladás nyáron, addig a középfülgyulladás ősztől tavaszig, a felső légúti hurutos megbetegedés idején fordul elő. Természetesen fülvizsgálattal lehet a betegséget pontosan diagnosztizálni. Lehetőség van dobhártyaszellőzés ellenőrzésre is megfelelő készülékkel.

Régi szokás, hogy meleg borogatást teszünk a fájó fülre. Mennyire hatékony ez a módszer?

Ezt a módszert főleg régen alkalmazták. A meleg hatására elősegítették a baktériumok elszaporodását a dobüregben. A dobüregben a fokozódó nyomásra a dobhártya kiszakadt, és a fülfájás megszűnt. Ma az orrszívással el tudjuk a váladékot az orrból távolítani. Fülfájást lázcsillapító gyógyszerrel tudjuk csillapítani, és megfelelő antibiotikum adásával a gennyes középfülgyulladás elkerülhető. Gyakori középfülgyulladás esetén az orrmandula eltávolítása és a középfül szellőzésének helyreállítása is szükséges.

Mi a véleménye a fülgyertyáról?Mi a véleménye a fülgyertyáról?

Szerencsés esetben a fülzsír elfolyósodik, és részben vagy teljesen kiürül a külső hallójáratból. Fülgyertya helyett szerencsésebb szakemberhez fordulni.

Mi történik, ha kezeletlen marad a fülgyulladás?

Ma már ritkán találkozunk „kezeletlen” középfülgyulladásos beteggel. A dobhártya kiszakadása következtében a dobhártya nem zárul be. A gyakori gennyes középfülgyulladás miatt a hallócsontok is elpusztulhatnak. Hallásromlás alakulhat ki. Súlyos esetekben halláskiesés, labirint megbetegedés és agytályog is lehet.

Hogyan zajlik a fül átmosása az orvosi rendelőben?

IIyenkor fontos a fülmosást végző orvossal közölni, hogy lyukas a dobhártya, mert ebben az esetbe nem végez fülmosást. Fül-orr-gégészeti vizsgálat során megállapítja, hogy a hallójáratot fülzsír zárja el. Testmeleg vizet egy fecskendő segítségével a hallójáratba fecskendez. A dobhártyáról visszaáramló víz kisodorja a fülzsírt a hallójáratból. Ezután a hallójáratot kiszárítja, és újra megvizsgálja a külső hallójáratot, hogy a hallójárat szabad és a dobhártya ép. Esetleg a középfül szellőzését is ellenőrzi.

Tekintse meg kapcsolódó termékeinket fülészeti panaszokra.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége