Földi Zoltán

Földi Zoltán

A nagyipari penicillingyártás magyarországi feltételeinek megteremtése Földi Zoltán kémikus, Kossuth-díjas kutatóvegyész, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja nevéhez fűződik. Csakúgy, mint az első hazai inzulin előállítása.

 

 

Földi Zoltán 1895. május 3-án született Budapesten. Édesapja a MÁV művezetőjeként tartotta el a családot. Középiskolai tanulmányai után a Budapesti József Nádor Műszaki Egyetemre vezetett útja. Zemplén Géza professzor már harmadéves korában maga mellé vette magántanársegédjének, és mellette dolgozott 1918-ig, amikor is a Chinoin gyárban kezdte meg munkáját. 1920-ban Budapesten házasságot kötött királylehotai Lehotzky Leonórával. A frigyből két gyermek született, 1927-ben Földi Tamás és 1931-ben Földi András, mindketten vegyészmérnökök.

 

Műszaki doktorátusa megszerzése után Szegeden egyetemi magántanári képesítést szerzett. 1948-tól 10 évig szerves kémiát tanított a Műegyetemen.

 

62 évig dolgozott a Chinoin gyógyszergyárban, 1941 és 1945 között a gyár vezérigazgatója is volt. Nevéhez több gyógyszerkészítmény kidolgozása fűződik, például az első hazai inzulin, (az inzulin üzemi méretű gyártása a világon másodikként hazánkban valósult meg, Földi Zoltánnak köszönhetően), valamint az első hazai szulfonamidok előállítása, az első hazai B1-vitamin szintézise, a penicillingyártás megszervezése. Több görcsoldó, vizelethajtó gyógyszer, s egyéb szulfonamidkészítmény vegyipari szintézise fűződik a nevéhez. Neki köszönhető a Hypothiazid, a Furosemid és még sok más szintézis ipari megvalósítása. A magyar gyógyszervegyészet, gyógyszeripar meghatározó jelentőségű alakja volt. Vegyészi és kutatásszervezési munkásságával jelentősen hozzájárult a Chinoin gyógyszergyár nemzetközi hírnevéhez, ahhoz, hogy a második világháborút követően a nagyüzemi antibiotikumgyártás hazai bázisává válhasson.

 

A penicillinkutatás és -gyártás területén szerzett érdemeiért 1952-ben átvehette a Kossuth-díj ezüst fokozatát, 1960-ban pedig tudományos munkássága elismeréseként Wartha Vince-emlékérmet kapott. Emellett díjazottja volt a Magyar Népköztársasági Érdemérem ezüst fokozatának (1951), a Munka Érdemrend ezüst (1960), illetve arany fokozatának (1975, 1980).

 

Tagja volt a Deutsche Chemische Gesellschaftnak, a Természettudományi Társulat Kémia Osztályának, a Kémikusok Egyesületének, a Magyar Gyógyszertudományi Társulatnak, a Schweizerische Chemische Gesellschaftnak, továbbá a londoni Chemical-Societynek és az American Chemical Societynek. 1964-ben a Műszaki Egyetem egyetemi tanári címmel tüntette ki. A Magyar Tudományos Akadémia 1956-ban levelező, majd 1970-ben rendes tagjává választotta.

 

Földi Zoltán 1987. március 5-én Budapesten hunyt el.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége