Korán távozott a babaarcú szépség

Korán távozott a babaarcú szépség

Tragikusan fiatalon, mindössze 52 évesen ragadta el a halál Szerencsi Éva színésznőt, akit legismertebb szerepe, az Abigél című tévéfilmsorozatból megismert Vitay Georgina emelt a halhatatlan színészek közé.

 

A Déryné-díjas Szerencsi Éva, korának egyik legszebb színésznője, 1952. május 5-én született Budapesten. Szülei Szerencsi János és Strausz Amália voltak. 1974-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, osztályvezető tanára Várkonyi Zoltán volt. A rendező egyszer azt mondta neki: „Éva, maga egy szerencsétlen alkat.” Sokáig nem értette, hogy miért mondta ezt neki tanára, de később az élet igazolta Várkonyit. Míg karrierje elején elhalmozták főszerepekkel, amelyekben parádés alakításokat nyújtott, később megcsappantak a felkérések, de nem panaszkodott. 1972-ben ő alakította a Bob herceg filmváltozatában Anni szerepét.


1974–1979 között a fővárosi József Attila Színházban játszott, 1979–1980 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt, majd visszatért a József Attilába. Később a Népszínházban, majd a Kamaraszínházban dolgozott, utolsó munkahelye a Ruttkai Éva Színház volt.


Leghíresebb filmes szerepét Zsurzs Éva Abigél című tévéjátékában kapta, amelyben a főszereplőt, Vitay Georginát alakította. Az országos ismertséget és a legnagyobb sikert ez hozta meg számára. Színházi és filmes munkái mellett szinkronizált is, a magyar nézők az ő hangján hallhatták Samantha Ewingot a kultikus Dallas című sorozatban.


Később kevés filmszerepet kapott, de színházban sokat játszott. Eljátszotta többek között Betia szerepét a Csapodár madárka című Ruzante-darabban. Színpadra lépett Violaként Shakespeare Vízkeresztjében, Tóth Flóraként Bródy Sándor A tanítónő című művében. Megformálta Catherine karakterét Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájában, illetve az amerikai szerző másik darabjában, A salemi boszorkányokban Mary Warrent alakította.


Magánélete nem alakult jól, sok csalódás érte. Első férje Szakácsi Sándor színészóriás volt, akitől sokáig tartó különélés után vált el, gyermekük nem született, bár Szerencsi nagyon vágyott rá. Következő kapcsolatából megszületett fia, Imre 1985-ben, akit sokáig egyedül nevelt, mivel az orvos apával a kapcsolata korán megromlott. Negyvenéves már elmúlt, amikor a sors összehozta Pándi Andrással, aki mellett végre rátalált a boldogságra. Csakhogy rákos daganatot diagnosztizáltak nála. Lelkesen készült élete első színházi rendezésére – akkor már súlyos beteg volt, de ezt a színházban titkolta. Abban hitt, hogy legyőzheti a kórt, mindent megtett felépüléséért. Három évig küzdött. 2004-ben az érettségiző fiáért drukkolt. Rosszul lett, szeptember 6-án hunyt el, miután szervezete feladta a rák elleni küzdelmet.

A Ruttkai Éva Színházban Szerencsi Éva Stúdiót alapítottak. 2008. november 14-én tiszteletére, emlékére emléktáblát avattak Budapesten, a Lipótvárosban, a Báthory utca 22. szám alatt.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége