Régi idők karácsonya

Régi idők karácsonya

Jó néhány olyan karácsonyhoz köthető népszokásunk van, amely az évek múltával egyre inkább kimegy a divatból, pedig mindegyik a hit és az összetartozás érzését hivatott erősíteni. Ön emlékszik még valamelyikre?

Tamás napja (december 21.)

Ezen a napon gyakran vágtak disznót, mert zsírjáról azt gondolták, gyógyító hatású. Ezt csak ritkán fogyasztották, megtartották szükséghelyzetekre.

Ostyahordás

Karácsony böjtjén vagy néhány nappal előtte a kántortanító az iskolás gyerekekkel minden családnak megfelelő számú ostyát küldött. Az ostya a karácsonyi vacsora fontos része volt, amelyet több helyen mézzel, fokhagymával együtt ettek.

Pásztorok karácsonyi vesszőhordása

Karácsony előestéjén a pásztorok vesszőkkel jártak, amelyekből a gazdasszony a kötényével húzott ki néhány szálat azért, hogy az állatai a következő évben egészségesek legyenek. A vesszőért a pásztornak bort, cipót, esetleg pénzt is adtak. A gazdasszony a vesszővel megveregette a jószágokat, hogy egészségesek legyenek.

Kántálás

Karácsonyi énekes, verses jellegű köszöntő. Elsősorban a felnőttek énekkel köszöntötték a ház lakóit, az éjféli óráig jártak kántálni.

Betlehemezés

Jézus születésének történetét bemutató, ma is élő, egyházi eredetű népi játék. Pásztoroknak öltözött gyerekek és felnőttek házilag készített jászollal vagy betlehemi kistemplommal járnak házról házra. Szent énekekkel, tréfás párbeszédekkel elevenítik fel Jézus születésének eseményeit.

Régi idők karácsonya

Regölés

István napjától, december 26-tól újévig jártak a regősök. A regölés lényegében természetvarázsló énekmondás, köszöntés – bőségvarázsló, párokat összeboronáló, adománygyűjtő szokás volt, ahol énekeket adtak elő, és jókívánságokat mondtak a ház lakóinak. 

Borszentelés

December 27-én, János napján a pap megáldotta a bort, melyet minden család ezen a napon vitt a templomba. A szentelt bornak mágikus erőt tulajdonítottak: beteg embert, állatot gyógyítottak vele, öntöttek belőle a boroshordókba, hogy ne romoljon el a bor. 

Aprószentek napja (december 28.)

A Heródes parancsára tömegesen kivégzett betlehemi kisdedek emlékünnepe. Aprószent minden fiúcsecsemő, akit Heródes király a gyermek Krisztus keresésekor megöletett. Az Aprószentek-napi vesszőzés, az újesztendei szerencsekívánás különös fajtája. A gyanútlan gyermeket a szomszédba küldték, ahol megvesszőzték, hogy egészséges maradjon.

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége