Rex Ferenc Debrecen büszkesége maradt

Rex Ferenc Debrecen büszkesége maradt

Gyógyszerész, szakíró, lapszerkesztő, az első debreceni gyógyszeripari és gyógyáru-nagykereskedők egyike volt Rex Ferenc.


Rex Ferenc 1886. március 17-én Debrecenben született köztisztviselői családba. Édesanyja telekkönyvvezető volt Hajdúszoboszlón. Iskoláit szülőhelyén, majd a debreceni Piarista Gimnáziumban végezte kitűnő eredménnyel. Jeles tanárai megkedveltették vele a természettudományokat, különösen a kémiát. Ezért élethivatásul a gyógyszerészi pályát választotta.


Gyógyszerészgyakornok volt Debrecenben, a budapesti egyetemen 1908-ban gyógyszerész-, 1914-ben gyógyszerész doktori oklevelet szerzett. Debrecenben drogériát rendezett be, ugyanis pénz és protekció híján nem juthatott gyógyszertárhoz; megtakarított gyógyszerészsegédi fizetéséből erre futotta.


Ennek jól fellendült forgalma révén Muraközy Lászlóval és Nagy Grósz Ferenccel 1912-ben megalapította a Hatvani Pharmacochemiai Laboratóriumot. Az I. világháború idején az üzem a hadsereg gyógyszerellátásához is hozzájárult. Közben hadapród őrmesterként szolgált a fronton, majd 1017-ben, amikor hazatért, tovább folytatta az üzem vezetését.


Fivére, Rex Sándor vegyész 1920-ban kapcsolódott be a gyógyszergyártásba. Rex gyógyszergyár néven működött 1921-től. Elsőként itt gyártottak inzulinkészítményt és emésztést javító, pepszintartalmú gyógyszereket. Hamarosan már több száz gyógyszertár tartozott a vevőkörükhöz.


A Vidéki Orvosok és Gyógyszerészek Lapja alapító szerkesztője volt 1930-tól. A gyárat 1949-ben államosították. Budapesten külön telepet létesített. Mintegy 80 szabadalma volt. A 2. világháború után mindkét gyárát a Hajdúsági Gyógyszergyárba olvasztották be (1995-ben a TEVA vette meg, s ma is ezen a néven szerepel).


Debrecenben halt meg 1959. augusztus 2-án.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége