Vakbélgyulladás végzett Houdinivel?

Vakbélgyulladás végzett Houdinivel?

A magyar származású szabadulóművész, a világhírű Harry Houdini (Weisz Erik) 1874. március 24-én született Budapesten. Négy évvel később a család Amerikába költözött. Már tizenévesen bűvészkedett, ünnepelt sztárként futott be Amerikában. Korai halálát vakbélgyulladás okozta, 52 évesen halt meg.

 

Houdini

 

 

A kivándorolt Weisz család szegénységben élt, így Erik már gyermekként elment dolgozni. Újságkihordóként, gyári munkásként és cipőpucolóként kereste kenyerét. Egyszer süteményt akart csenni a konyháról, és kinyitott egy zárat, rendkívüli képességeire ekkor derült fény. Néhány kártyatrükkjével egy vándorcirkuszban szórakoztatta a közönséget.

 

 

A Houdini nevet a francia bűvész, Jean Eugène Robert-Houdin neve után adta magának. Illuzionista akart lenni, ezért sokat edzett, erősítette magát, súlyt emelt, futott, közben rengeteget gyakorolta a mutatványosok különféle trükkjeit. Hajlékony volt, erős, kiválóan értett a zárakhoz. 18 éves korában már 3 perc 45 másodpercig tudta visszatartani a víz alatt a lélegzetét. Otthonában egy nagy kádban trenírozta magát, hogy minél tovább tudjon a víz alatt tartózkodni, és ebben a privát medencében edzett a víz alatti szabadulós számaira is.

 

Végigturnézta Európát, Amerikát. Moszkvában a téli hidegben meztelenre vetkőzve és megbilincselve zárták be egy fogolyszállító vasúti kocsiba, ahonnan 28 perc alatt kiszabadult. 1904-ben Londonban speciális bilincsből szabadult ki, amit pedig úgy terveztek, hogy kulcs nélkül elvileg képtelenség kinyitni. 1906-ban a hírhedt washingtoni börtönből szabadult ki Harry Houdini, New Yorkban meg egy ízben eltüntetett egy elefántot.

 

Roppant büszke volt hasizmaira, a legkeményebb öklök támadását is állták. Állítólag 1926-ban egy egyetemi diák, próbára téve Houdini hasizmait, egy jól irányzott ütéssel hasba vágta a felkészületlen, fekvő pózban pihenő Houdinit, akinek a vakbele az ütés következtében szétrobbant. Ám egyes kutatások szerint az 52 éves férfi vakbélgyulladásban szenvedett, az ütés csak olaj volt a tűzre. A kezeletlenül maradt fertőzésbe napokkal később belehalt.

 

Bár négyéves koráig Budapesten lakott, a felnőtt Houdini, aki az USA-ban építette fel karrierjét, nem sokat törődött magyar gyökereivel, nem bevándorlónak, hanem ízig-vérig amerikainak tekintette magát.

 

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége