Vakbélgyulladás végzett Houdinivel?

Vakbélgyulladás végzett Houdinivel?

A magyar származású szabadulóművész, a világhírű Harry Houdini (Weisz Erik) 1874. március 24-én született Budapesten. Négy évvel később a család Amerikába költözött. Már tizenévesen bűvészkedett, ünnepelt sztárként futott be Amerikában. Korai halálát vakbélgyulladás okozta, 52 évesen halt meg.



HoudiniA kivándorolt Weisz család szegénységben élt, így Erik már gyermekként elment dolgozni. Újságkihordóként, gyári munkásként és cipőpucolóként kereste kenyerét. Egyszer süteményt akart csenni a konyháról, és kinyitott egy zárat, rendkívüli képességeire ekkor derült fény. Néhány kártyatrükkjével egy vándorcirkuszban szórakoztatta a közönséget.


A Houdini nevet a francia bűvész, Jean Eugène Robert-Houdin neve után adta magának. Illuzionista akart lenni, ezért sokat edzett, erősítette magát, súlyt emelt, futott, közben rengeteget gyakorolta a mutatványosok különféle trükkjeit. Hajlékony volt, erős, kiválóan értett a zárakhoz. 18 éves korában már 3 perc 45 másodpercig tudta visszatartani a víz alatt a lélegzetét. Otthonában egy nagy kádban trenírozta magát, hogy minél tovább tudjon a víz alatt tartózkodni, és ebben a privát medencében edzett a víz alatti szabadulós számaira is.


Végigturnézta Európát, Amerikát. Moszkvában a téli hidegben meztelenre vetkőzve és megbilincselve zárták be egy fogolyszállító vasúti kocsiba, ahonnan 28 perc alatt kiszabadult. 1904-ben Londonban speciális bilincsből szabadult ki, amit pedig úgy terveztek, hogy kulcs nélkül elvileg képtelenség kinyitni. 1906-ban a hírhedt washingtoni börtönből szabadult ki Harry Houdini, New Yorkban meg egy ízben eltüntetett egy elefántot.


Roppant büszke volt hasizmaira, a legkeményebb öklök támadását is állták. Állítólag 1926-ban egy egyetemi diák, próbára téve Houdini hasizmait, egy jól irányzott ütéssel hasba vágta a felkészületlen, fekvő pózban pihenő Houdinit, akinek a vakbele az ütés következtében szétrobbant. Ám egyes kutatások szerint az 52 éves férfi vakbélgyulladásban szenvedett, az ütés csak olaj volt a tűzre. A kezeletlenül maradt fertőzésbe napokkal később belehalt.


Bár négyéves koráig Budapesten lakott, a felnőtt Houdini, aki az USA-ban építette fel karrierjét, nem sokat törődött magyar gyökereivel, nem bevándorlónak, hanem ízig-vérig amerikainak tekintette magát.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége