Füstbe ment karrier

Füstbe ment karrier

Karácsony első napján jött a világra Humphrey Bogart. Az Oscar-díjas színész hollywoodi szívtipróként vonult be a filmtörténet óriásai közé. A Casablanca című film sztárja nyelőcsőrákban halt meg mindössze 57 évesen.


Humphrey DeForest Bogart minden idők egyik legnagyobb karizmájával rendelkező filmlegenda. Elmaradhatatlan puhakalapja, felhúzott gallérú ballonkabátja, cinikusnak tűnő mosolya, szomorúan izzó tekintete, a szája sarkában fityegő cigaretta hozzátartozott az imázsához.


Persze azért nem mindjárt sztárként indított. 1899. december 25-én született New Yorkban, egy ismert sebész és egy grafikusművész gyermekeként nőtt fel két húgával együtt. Korán megtanult sakkozni és vitorlázni, és soha nem is hagyott fel ezekkel. A massachusetts-i Andover Akadémián mindössze fél évet töltött, mert 1918-ban besorozták a haditengerészethez. Aztán mégis a színészi pálya felé vette az irányt.


Karrierje 1920-ban kezdődött egy jelentéktelen szereppel. Ezt több színpadi és színházi szerep követte, majd megérkezett a várva várt áttörés 1934-ben az Elvarázsolt idő című filmmel, amelyben egy szökött gyilkost alakított.


Karaktere egyelőre gengszterszerepekre predesztinálta, és ez kitűnően feküdt is a közönségkedvenc Humphrey-nak. A máltai sólyomban már a becsületesség és a sármos karakter került előtérbe. A világhírnevet kétségkívül az 1943-as Casablanca hozta meg számára: a háborús románcban párja a svéd szépség, Ingrid Bergman lett. A film a szakmai elismerést is meghozta számára. Az alkotás Oscar-díjat kapott több kategóriában, és minden idők egyik legjobbjaként vonult be a történelembe.


Több mint 80 filmben szerepelt; nem állt tőle távol a rosszfiús karakter. Leghíresebb filmjei: Sabrina, Afrika királynője, Sahara, Sötét átjáró, Hosszú álom, Későn jött boldogság, Magas- Sierra, Zendülés a Caine hadihajón, Martinique.


Három feleség után rátalált az elsöprő szerelem a nála huszonöt évvel fiatalabb Lauren Bacall személyében. A Hosszú álom című krimi forgatásán szerettek egymásba. Amikor a két színész először találkozott, Bogart így szólt Bacallhoz: „Nagyon jól fogjuk érezni magunkat együtt”. Szép házasságuk volt, két gyermekük született.


A nőcsábász, alkoholista, láncdohányos Bogey a mozivásznon tovább folytatta kalandozásait, az Afrika királynőjéért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.


Sikeres karrierje 1957. január 14-én megszakadt. Egész életében erős dohányos volt, és szervezete végül feladta a küzdelmet a nyelőcsőrák ellen, Los Angelesben hunyt el. Betegségéről ritkán beszélt, és nem volt hajlandó orvoshoz menni 1956 januárjáig, azután pedig a nyelőcsövének, két nyirokcsomójának és egy bordájának az eltávolítása már túl kevés volt és túl későn történt.


Bogart szüntelenül törekedett rá, hogy a színművészete tökéletes legyen. Egyetlenegyszer sem késett a forgatásról, szerepeit pedig mindig lelkiismeretesen megtanulta. Nem számított, hogy milyen magánjellegű problémái voltak, ez soha nem befolyásolta a munkáját. Azt vallotta, hogy a közönség mindig kifogástalan alakítást érdemel.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége