Boldog békeidők karácsonya

Boldog békeidők karácsonya

Boldog békeidők karácsonya

Milyen volt a századfordulós, boldog békeidők karácsonya? Ólomkatonás, karácsonyfás, „piaczos”, éneklős, hókiflis. Az ünnep üzenete ma ugyanaz: karácsonykor mindenki a meghittséget, a békét, a családi összetartozást szeretné megélni.

 

A karácsonyfa gyökere

Az első karácsonyfát az 1820-as években állították Pest-Budán: Podmaniczky Frigyes báró iratai szerint drezdai születésű, evangélikus vallású anyja hozta magával a szokást hazánkba. Az tény, hogy a protestáns északi német vidékek karácsonyi szokásait a 19. század elején kezdték el utánozni Bécs legfelső köreiben. Magyarországon csak a század második felében terjedt el a szokás azokon a vidékeken, ahol könnyen hozzá lehetett jutni fenyőhöz. És mi volt alatta? Babakocsi, hintaló, babatündér és ólomkatona, vonat, könyv. Ezek voltak a boldog békeidők karácsonyi ajándékai. A gyermekek jó viselkedésének jutalmazása így jött divatba.

 

 

A szaloncukor később jött

Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket akasztottak a karácsonyfára. Csak az 1800-as évek végétől terjedt el a szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa-díszítés. A szegény családok házilag készült fadíszeikkel, festett dióikkal és pattogatott kukoricáival szemben megjelentek a csillogó gyári ezüst- és aranyhálók, tarka üvegcsillagok és repülő angyalok is.

 

 

Csendes éj

A karácsonyfa megjelenésével nagyjából egyszerre vált a karácsony dalává a „Csendes éj, szentséges éj” dal. A Salzburg közelében fekvő kisváros, Oberndorf templomában 1818 karácsonyán csendült fel először a helyi tanítónak a segédlelkész versére írt zenéje, ami aztán bejárta a világot. Sok családban ma is elképzelhetetlen az ünnep ezen ének nélkül.

 

 

Karácsonyi „piacz”

Ekkoriban terjedt el a karácsonyi vásár fogalma, amely ekkor először csak a gyerekeknek kedvezett: főleg játékokat, fenyőt és édességet kínáltak. Például Pesten a városháza előtti téren ütötték fel árusítóbódéikat a kereskedők. A század vége felé a városokban egyre inkább áthelyeződött a szabadtéri, időleges piacokról és vásárokról az állandó üzletekbe.

 

 

Hókiflis asztalok

 

Gőzölgő csokoládé, kakaó, túrógombóc, hókifli. A módosabb családok ünnepi asztaláról ezek a finomságok nem hiányoztak, a hókifli különösen kedvelt édesség volt: dobozban tárolva sokáig elállt. A kuglóf, a dobostorta jóval később lett sláger.

 

 

Ezt tegyük mellé:

 

Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony (részlet)

 

Itt van a szép, víg karácsony,
Élünk dión, friss kalácson:
mennyi fínom csemege!
Kicsi szíved remeg-e?

Karácsonyfa minden ága
csillog-villog: csupa drága,
szép mennyei üzenet:
Kis Jézuska született.

 

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége