Az ország Lúdas Matyijának titokzatos halála

Az ország Lúdas Matyijának titokzatos halála

Mindössze 27 éves volt Soós Imre, amikor meghalt. Óriási tehetségnek számított a Jászai Mari-díjas színész; rövidre szabott életében is sikerült beírnia magát a magyar színház- és filmtörténet legnagyobb művészei közé.


Ha azt mondjuk, Körhinta, Lúdas Matyi vagy Liliomfi, azonnal beugrik az olvasónak Soós Imre nyughatatlanságot árasztó, fiatal arca. A Balmazújvárosban 1930. február 12-én született színész alig egy évtizede volt a pályán, amikor máig tisztázatlan körülmények között meghalt.


Egy nyolcgyermekes szegényparaszti családból 1947-ben a Szabad Nép hirdetésére jelentkezett a Színművészeti Főiskolára a kitűnően tanuló fiú. A felvételi vizsgán azonnal felfigyeltek az őstehetségre, tanárai zseninek tartották. Állítólag a legelőn őrizte a libákat, amikor a lába elé fújta a szél az újságpapírt, amelyen a Színművészeti felvételi hirdetménye állt. Az akadémia által küldött vonatjeggyel érkezett meg a felvételire, mezítláb állt a bizottság elé, és amikor kiment, a parkettán maradt a lába nyoma.


A sikeres felvételi után egy évvel a Talpalatnyi föld című filmmel debütált. 1949-ben mutatták be a Lúdas Matyit, testhez álló szerep volt ez neki. Egy évvel később játékáért a Karlovy Vary-i filmfesztiválon a legjobb férfialakítás díját kapta. Ugyancsak zseniális alakítást nyújtott Törőcsik Mari partnereként a Körhintában – Fábri Zoltán alkotását az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték.


Mesébe illően indult a karrierje, ő mégis szenvedett. Önmagában bizonytalan, meg nem értett tehetség volt, aki a városi élet forgatagába nehezen illeszkedett be, otthon pedig kigúnyolták, amiért színész lett. A Színművészeti elvégzése után előbb vidéki színháznál kellett játszania, ezért három évadot a debreceni Csokonai Színházban töltött. 1955-től a Madách Színház művésze lett. Ám a színházakban nem nagyon kapott lehetőséget a kibontakozásra, színpadi karrierje igazából 1954-ben indult el, amikor Vámos László rendező ráosztotta Rómeó szerepét. Még ebben az évben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.


Egyre rosszabb idegállapotba került. Őrült munkabírással dolgozott, de a megfeszített tempót egy idő után már csak nyugtatókkal és alkohollal tudta tartani. A szakmai mellőzöttség és egy szerelmi csalódás – 1956-ban nagy szerelme, a gyönyörű Ferrari Violetta színésznő is elhagyta az országot – felőrölték az idegrendszerét.


Későbbi feleségébe, Perjési Hedvig doktornőbe is pszichiátriai kezelése alatt szeretett bele. A közös életük házasságkötésük után néhány héttel, 1957. június 20-án egy tragikus és rejtélyes kettős öngyilkossággal végződött, ám sokan a mai napig kétségbe vonják, hogy a színészzseni önkezével vetett véget az életének. Ugyanis egy harmadik személy bőrének darabját a sztár körme alatt találták meg. A helyszínen több tárgyat is elmozdítottak a nyomozás során, valamint nem vizsgálták meg azokat előírás szerint, másnap pedig kitakarítottak a lakásban. Labilis idegrendszere miatt azonban a mai napig az a hivatalos verzió, hogy Soós Imre öngyilkos lett, és vele együtt felesége is. Közös sírban nyugszanak a Farkasréti temetőben.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége