Patikusként érte a hang a Magányos cédrus festőjét

Patikusként érte a hang a Magányos cédrus festőjét

Egyik legismertebb és legnagyobb festőnk, Csontváry Kosztka Tivadar gyógyszerészként élt egészen 41 éves koráig. Ám ekkor történt vele valami szokatlan...

 

Csontváry Kisszebenben született 1853. július 5-én. Gyógyszerészdiplomáját Budapesten szerezte, később tisztviselőként dolgozott. A festésre a beszámolók szerint egy misztikus hang ösztönözte: egy nap a patika előtt ücsörgött és az egyik vénycédula hátuljára rajzolgatott egy ökrös szekeret. Az idős patikus megpillantotta a művet és egy „Hisz maga festőnek született!” felkiáltással megadta a kezdő löketet a festővé válás útján. Csontváry ezek után hangot hallott, amely így szólt: „Te leszel a világ legnagyobb napút festője”.

 

Utazásaira patikusként kereste meg a pénzt, majd elindult világot látni: járt Olaszországban, Egyiptomban, a Szentföldön, Palesztinában.

 

Művészetét varázslatos színvilág, mágikus-realista hangvétel és erős szimbólumok jellemzik. Festészetét az expresszionizmushoz, illetve a posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de egyik elhatárolható művészeti irányzathoz sem tartozott. Legismertebb festménye a Magányos cédrus. Összesen 127 ismert alkotásának nagy része Pécsett, néhány képe a Nemzeti Galériában látható. 

 

Egy maga által kevert, anilinalapú speciális festéket használt. Az anilin gondoskodik róla, hogy a festék évek múlva is megőrizze a színtartósságát. A három alapszín (kék, vörös, sárga), valamint a két kontrasztegység (fekete és fehér) vegyítésének köszönhető a képeiről visszaköszönő különös hangulat.

 

Képein nagy hangsúlyt fektet a napszakok színvilágának bemutatására. Be akarta bizonyítani: a levegő és a fény sziporkázó játéka a vásznon is festői tüneményt eredményez. Magát a „Napút festők” közé sorolta, plein air festőnek tartotta magát.

 

Két nagy műve a Magányos cédrus és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban. 1908-ban festette meg a Mária kútja Názáretben című kompozícióját és a Marokkói tanítót. 1912-től írta filozófiai töltetű írásműveit, röpiratait; előadásokat tartott és brosúrákat jelentetett meg.

 

1919. június 20-án halt meg a budapesti Új Szent János Kórházban. Egyesek szerint verőérgyulladásban hunyt el, mások szerint éhen halt.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége