Kollagént mindenkinek?

Kollagént mindenkinek?

Roppant divatos manapság kollagént szedni. A hölgyek a fiatalos bőrért, a sportolók az ízületek és csontok rugalmasságáért, épségéért fogyasztják szívesen. Tényleg annyira fontos a kollagén pótlása?


Az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben fellelhető, aminosavakból álló, összetett fehérje a kollagén, amely a kötőszövet, az izom és a bőr számára biztosít szerkezeti alapot. Feladata, hogy ellenállóvá tegye a szövetet a nyújtó erőhatásokkal szemben.

Egyre kevesebb termelődik

Az ízületek, a csontok, az izmok és a bőr egészségét szolgáló kollagén a szervezetben nagyjából 20-25 éves korig termelődik kellő mértékben, de idővel ennek mennyisége drasztikusan lecsökken (évente 1 százalékkal), és a felsorolt szövetek is veszítenek rugalmasságukból; ennek egyik leglátványosabb jele a bőr ráncosodása, öregedése, petyhüdtsége. Hiába eszünk sok kocsonyát, lazacot, tojást, hal- és szárnyasféléket, ezzel aligha emeljük a szervezet kollagénszintjét.

A kollagén étrend-kiegészítő célja, hogy a fenti folyamatokat mérsékelje, és jótékonyan hasson az ízületekre, izmokra, csontokra és a bőrre. A tablettába tömörített vagy por formájában kapható kollagént a gyártó fehérjepeptidekre bontja azért, hogy könnyebben hasznosuljon a kollagén a szervezetben. Vajon tényleg hasznosul-e az étrend-kiegészítőként szedett fehérje a szervezetben? Attól függ, mire használjuk.

Bőrre, csontra, izomra, ízületre

Kollagént mindenkinek

Bizonyított tény, hogy kollagénbevitellel a ráncok mélysége mérsékelhető, a bőr nedvességtartalma nő, így rugalmasabb, szebb lesz. Egyes feltételezések szerint a pattanásokat is mérsékeli, de ez nem bizonyított.

Azt is vizsgálatok támasztják alá, hogy a porcszövetek helyreállításában, az ízületi kopások és az ízületi fájdalmak mérséklésében, megelőzésében szerepet játszhat a kollagén – étrend-kiegészítő formájában. Mérsékelheti a csontritkulást, megakadályozhatja a csontsűrűség csökkenését, növelheti az izomtömeget. A kollagén rendszeres szedésével támogatható a szív- és érrendszer egészséges megtartása.

Tudományos bizonyíték egyelőre nincs rá, de feltételezhetően a kollagén segítheti az egészséges bélműködést, csökkentheti a szorongást, javíthatja a hangulatot, szebbé teszi a hajat és a körmöt, sőt, az egészséges testtömeg fenntartásában is szerepet játszhat.

Nem mindegy, miből készült

A kollagén étrend-kiegészítőknek több típusa is ismert, az alapján érdemes megvásárolni, mi a cél a kollagénnel. Van, amelyik kimondottan a bőr egészségét támogatja, és van, amelyik inkább a porc és az ízületek egészségét segíti elő. Más típusa a méhlepény növekedését szolgálja várandósság idején, a másik a porc és a csontok, inak egészségét és fejlődését támogatja. Ezért mindig alaposan olvassa el a doboz feliratait, amely biztosan tartalmazza, milyen állat fehérjéiből készült az étrend-kiegészítő.

Figyelem! Az állati eredetű csontok és fehérjék felhasználásával készülő, marha-, illetve hal- és csirkekollagén étrend-kiegészítő vegáknak nem ajánlott, de a ketogén diétát követők bátran fogyaszthatják.

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége