A téli fürdőzés csodákra képes

A téli fürdőzés csodákra képes

A téli, hideg hónapokban nemcsak a test, a lélek is újjászületik a gyógyvizes fürdőzéstől. Frissít, ellazít, kisimítja az idegeket, és jótékonyan hat a szervezetre is.


Magyarország köztudottan termálvíz-nagyhatalom. Vizeinek gyógyító hatása főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, meddőségben, sport- és más sérülések utókezelésében, érszűkületek egyes formáiban és idült bőrbetegségekben ismert.

A téli fürdőzés csodákra képesMi a termálvíz?

Egy meghatározott hőfoknál melegebb, a föld mélyéből feltörő ásványvíz, amely minimum 1000 mg oldott szilárd ásványi anyagot tartalmaz literenként. Egyes vizek emellett gyógyító hatással is rendelkeznek: kémiai, fizikai és biológiai hatásai együttesen alkalmazva gyógyítanak.


Leggyakrabban mozgásszervi betegségek esetén javasolt, főként az idült degeneratív vagy gyulladásos reumatológiai megbetegedésekben, például reumában, csontritkulásban, különböző végtagsérülések, ortopédiai műtétek, protézisbeültetés után, bénulások utókezelésében, gerincsérv esetén. Hőhatása miatt kiváló lazító, fájdalomcsökkentő, görcsoldó. Az ízületek mozgathatóbbak lesznek.


Kiváló lehet a krónikus petefészek-gyulladás és a meddőség kezelésére, de egyes bőrbetegségek, köztük a pikkelysömör (psoriasis), pattanások, illetve műtéti hegek gyógyulását is elősegíti, és segíthet régen fennálló keringési zavarokban.

 A termálvizek háromféle úton gyakorolnak hatást szervezetünkre:

  • Fizikai hatás – A melegnek köszönhetően ellazulnak a feszes izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. A víz felhajtó erejének következtében pedig könnyebben tudjuk mozgatni végtagjainkat, ami sérült, kopott, beteg ízületek esetében különösen fontos.
  • Kémiai hatás – A vízben oldott magas ásványi anyag tartalom egy része a bőrön keresztül felszívódva bekerül a vérkeringésbe, ezáltal erősíti az immunrendszert, pótolja az izmok, ízületek számára nélkülözhetetlen anyagokat, kedvezően befolyásolja a szervezet reakciókészségét, segíti az öngyógyító folyamatokat.
  • Biológiai hatás – A gyógyvizes helyeknek speciális mikroklímájuk van, emiatt stresszoldó, pihentető hatásúak, így kikapcsolódásra, ellazulásra adnak lehetőséget. 

Veszélyes is lehet

A meleg gyógyvíz bizonyos betegségeknél veszélyes is lehet: például szabálytalan, szapora szívverés, kiterjedt felületes vénatágulat és kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés esetén.


Nem javasolt különböző szív- és érrendszeri megbetegedéseknél: a súlyos szívkoszorúér-betegségben, szívinfarktus után 3 hónapig, ismert szívelégtelenségben, gyógyszeresen nem kezelt magas vérnyomásoknál és előrehaladott érelmeszesedések esetén.


Rossz hatása lehet a gyulladt ízületre, a nedvedző bőrelváltozásra vagy a friss, mély bőrsérülések után. Heveny gyulladásos betegségeknél, például mandulagyulladás, láz, influenza, gyomor- vagy bélhurut esetén is kerülendő a fürdőzés.


Egyes régen tartó megbetegedések – idült vese- és májbetegség, légzési elégtelenség, daganatok, leromlott állapot – és terhesség esetén sem javasolt a termálvíz, mivel a pozitív hatások mellett gondolni kell a különböző fertőzőforrásokra is, amelyek ezekben a betegségekben különösen veszélyesek lennének a betegek számára.

A hazai gyógyvizek hatásai

  • Alkalikus víz: Gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, légúti hurut
  • Brómos-jódos víz: Reuma, nőgyógyászati és bőrbetegségek, ivókúrában a pajzsmirigybetegségekre
  • Földes-meszes (kalcium- és magnézium-hidrogén-karbonát) víz: Reumatikus, szív- és gyomorbetegségek
  • Kénes víz: Reumás betegségek, egyes bőrbetegségek
  • Kloridos (konyhasós) víz: Reumatológiai és női szervek betegsége, ivókúraként nyálkahártyák hurutos megbetegedéseiben
  • Radonos, kénes víz: Fájdalomcsillapító hatású, befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét
  • Szénsavas víz: Reumás betegségek
  • Szulfátos (keserű) víz : Gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára, hashajtásra
  • Vasas víz: Ivókúraként, több szervre

A hazai gyógyvizek hatásai

Tudta?

Ha egy ásványvíz gyógyító hatással rendelkezik, a jogszabály alapján gyógyvízzé minősíthető. Ha hőmérséklete 30 °C alatti, hideg gyógyvíznek, ha a fölötti, hévíznek vagy termálvíznek nevezzük.

Az sem baj, ha nem gyógyvíz

Ha nincs a közelben gyógyvizes medence, akkor sem kell csüggedni, hiszen az úszás roppant jótékony sport. Remek hatással van a testre: az összes izmot megmozgatja, javítja az általános erőnlétet, és pozitívan hat a szív- és érrendszeri betegségekre. Kikapcsol, csökkenti a stresszt és a feszültséget, feszesíti az izmokat, a test rugalmasabbá válik tőle.


Forrás
: webbeteg.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége