A veszélyt hordozó kullancs

A veszélyt hordozó kullancs

Kemény tél hiányában a kullancs túlélési esélyei igen jók, tavaszi-nyári elszaporodásuknak semmi nem vet gátat. Az erdőt, dús aljnövényzetet szerető élősködő nem csak a fán időzik: ott tanyázik a fűben, a bokrok alacsony ágain, a dús aljnövényzetben.

A veszélyt hordozó kullancs
De a városi játszótereken, füves parkokban sincs biztonságban az ember és az állat, ahol az apró, fekete soklábú észrevétlenül mászik át áldozatára. Ezért minden játszóterezés, kutyasétáltatás, erdei kirándulás után ajánlott végignézni hajlatainkat. A kullancs nem szereti a fényt, inkább a ruha alá húzódik, kedvence az ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, hajas fejbőr. Mielőtt a bőrbe fúródna, érzéstelenítőt fecskendez áldozatába, ezért sokszor csak a viszketés lehet gyanús.

A rettegett Lyme-kór

A köztudatba beégett, hogy a kullancsnak köszönhető a Lyme-kór terjedése, és nem is alaptalanul: a kullancs eltávolítását követő 3–30 napban már jelentkezhet az első tünete, az úgynevezett erythema chronicum migrans (vándorló bőrpír). A kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, amely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik, és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, fertőzés esetén antibiotikum szedése szükséges.

Az agyvelőgyulladás

Ez ellen sincs specifikus vírusellenes kezelés. A csípést követő 4 napban, azaz 96 órában (még a betegség kialakulása előtt) a legutóbbi időkig immunglobulint adtak, ami közömbösíthette a már bejutott vírusokat, ám a közelmúltban a kezelés mellékhatásai, magas költsége és korlátozott hatékonysága miatt már nem elérhető ez a terápia sem.

Mikor és hol támadnak?

A csípésre április–május vagy augusztus–szeptember hónapokban van a legnagyobb esély, de gyakorlatilag bárhol, az év legnagyobb időszakában találkozhatnunk velük. A vírusos agyvelő-, illetve agyhártyagyulladást okozó vírust (kullancsencephalitist) – az ÁNTSZ adatai szerint a legfertőzöttebb (dél-)nyugati és északi országrészben minden ezredik kullancs hordozza a megbetegítő vírust, kevésbé fertőzött területeken pedig minden 5-10 ezerből egy fertőzőt –, tibolát, továbbá a hazai kullancsok egyötöde Lyme-kórt is terjeszt.

Ne hagyjuk a bőrben!

A kullancs eltávolítható körömmel, csipesszel, de fontos, hogy a potrohát ne nyomjuk szét, és olajozzuk be, ne nyomjuk össze a testét. A kullancs ormánya beleszakadhat a bőrbe, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből. A lényeg, hogy amint észleljük a kullancsot a bőrben, azonnal szedjük ki onnan.

A megelőzés fontosságaA megelőzés fontossága

A hatékony védelmet a megelőzés jelenti, ami az időben adott védőoltást jelenti. Megbízható védelem csak a teljes oltási sor esetén biztosított, nem éri meg kockáztatni! A védőoltásnak hála, a szervezet védőhatású ellenanyagot termel a vírus ellen, ezért mindenkinek megéri beadatni függetlenül attól, fertőzött területen élnek-e.

Az is fontos, hogy erdei kirándulás előtt tegyük a táskába a rovarriasztó spray-t, krémet, gélt, amivel megelőzhető a csípés. Ha már megtörtént a baj, használjuk a kullancscsipeszt, kullancseltávolító kanalat, de még a hagyományos szemöldökcsipesz is hasznos lehet, ha megfelelően hegyes.

 

 

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége