Édes élet? A cukorfogyasztás, és ami mögötte van

Édes élet? A cukorfogyasztás, és ami mögötte van

Megoldás a cukor teljes száműzése az étrendünkből, ha meg szeretnénk előzni a cukor okozta problémákat?

A szakértő válaszol:  Kovács Judit dietetikus, szakács, rekreációs sportoktató

 

Édes élet? A cukorfogyasztás, és ami mögötte van A cukor száműzése az étrendből nem egyszerű, de nem is lehetetlen, hiszen manapság már  rengeteg termékből kapható cukormentes változat. De talán nem is a cukormentesség a legfontosabb, hanem az, hogy a szénhidrátokat leginkább lassan felszívódó formában fogyasszuk: például teljes kiőrlésű lisztet, kenyeret, szárazhüvelyeseket, zöldségeket, gyümölcsöket, zabpelyhet. A cukor csökkentése az étrendben mindenképpen jó irány, és javasolandó is.

Hogyan néz ki egy kiegyensúlyozott étrend, amely cukrot is tartalmaz?

Egy egészséges és változatos étrend részeként nyugodtan ehetünk hetente egy-két alkalommal valami cukrosat, édeset, ettől se elhízni nem fogunk, se az étrendünk nem válik egészségtelenné. Együnk naponta több adag zöldséget és gyümölcsöt, megfelelő mennyiségű fehérjét, ami például a tojásban, tejben és tejtermékekben, húsokban, halban található nagyobb mennyiségben, de a szárazhüvelyesek is kitűnő forrásai.

Mitől alakulhat ki cukorbetegség, és milyen előjelei vannak?

A cukorbetegség kialakulásának oka összetett, hiszen hozzájárul a genetika, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az esetleges dohányzás és még számos dolog, ami az első kivételével befolyásolható, tehát sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a cukorbetegséget, még akkor
is, ha esetleg a családunkban előfordult.

A kettes típusú cukorbetegség legtöbbször túlsúllyal párosul, így a legtöbbet azzal tehetünk, ha megpróbáljuk a súlyunkat normál tartományban tartani. A kettes típusú cukorbetegség kialakulása már hosszú évekkel azelőtt elkezdődik, hogy a diagnózis felállításra kerül. Érdemes vércukorterhelést csináltatni, hiszen abból hamar kiszűrhető, ha felborult a szénhidrát-anyagcsere. Erős jelei nincsenek, ezért is maradhat sokáig rejtve, viszont már ekkor is súlyos károkat tud okozni a szervezetben. Érdemes évente laborvizsgálatot csináltatni, amelyből a háziorvosunk már látni fogja, ha probléma van. De a legfontosabb, hogy próbáljuk meg megelőzni.

Cukorbetegségnek számít a laktóz- és fruktózintolerancia?

A laktóz- és fruktózintolerancia más jellegű betegségek. Ezeknél egy-egy enzim hiányáról beszélhetünk, így teljesen független dolog a cukorbetegségtől.

Mitől alakulhatnak ki, és van-e kezelési módjuk?

A kialakulás oka leginkább genetikai, de a laktózintolerancia más betegségek például bélbetegség miatt is kialakulhat időlegesen. Kezelési módjuk a diéta. Laktáztablettát bevehetünk étkezéskor, ha esetleg laktóztartalmú ételt eszünk. Fontos az egészséges zsírok, olajok jelenléte is az étrendben, amit például növényi olajokkal, olajos magvakkal, avokádóval biztosíthatunk, de azért csínján bánjunk velük, mert az esti mandula rágcsálás bizony túlsúlyhoz vezethet. A mennyiség és az összetétel a lényeg.

Érdemes évente laborvizsgálatot csináltatni, amelyből a háziorvosunk látni fogja, ha probléma van.

 

Egyre többen vannak, akik cukormentes étrendre állnak át, mondván, ezáltal jóval egészségesebb és kalóriaszegényebb a táplálkozásuk. Valóban méreg a cukor, ahogyan azt sokan állítják, vagy puszta divatról van szó?

Mi a cukorMi a cukor? 

A cukroknak számos fajtájuk létezik, például a monoszacharidok közé tartozó glükóz (szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor), valamint a diszacharidok közé sorolható laktóz, szacharóz vagy maltóz. Előbbi csoport egyetlen, míg utóbbi két cukoregységből tevődik össze. Cukor alatt tehát nem csak a köznyelvben is használt háztartási cukrot (édesítőszert) kell érteni, hiszen természetes formájában is előfordul, így például fruktózként, amely a gyümölcseinket édesíti.

A cukor pozitívumai

A cukor lényegében a szénhidrátok építőköve. Energiát biztosít az életműködéshez, mozgáshoz, tanuláshoz, emellett a szervek, sejtek felépítésében is szerepet játszik. A monoszacharidok nagyon gyorsan elérhető energiaforrássá alakulhatnak a szervezetünk számára, ami intenzív agyi és testi munka esetén kifejezetten hasznos lehet (többek között ezért is érdemes szőlőcukrot enni vizsgák előtt). Az agy hibátlan működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű szénhidrát, amelyből természetesen izmaink is profitálnak.

A problémák forrása

Valóban nem kitaláció, hogy a cukor sok egészségügyi gondért tehetőfelelőssé. Manapság számos, boltban kapható ételben nagy mennyiségű hozzáadott cukor található. Így például egy doboz szénsavas üdítőből 7 (!) teáskanálnyi cukrot nyerhetnénk ki – és akkor még nem is említettük a süteményeket, kekszeket, pudingokat, csokoládékat és egyéb cukros ételeket, italokat. A túlzott cukorbevitel pedig növelheti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, valamint túlsúlyhoz is vezethet. A WHO szerint a naponta elfogyasztott ételek kalóriatartalmának 10%-a lehet cukorból származó, ám átlagosan 16%-ra rúg ennek aránya a lakosság körében. Naponta tehát 6-9 teáskanál cukrot lehetne maximum fogyasztani. Ráadásul egy amerikai kutatás azt is bebizonyította, hogy a cukor hasonlóan függőséget okozó lehet, mint a nikotin vagy az alkohol, éppen ezért nehezen álljuk meg, hogy ne fogyasszuk.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége