A propolisz és a cukorbetegség: mítosz vagy valóság?

A propolisz és a cukorbetegség: mítosz vagy valóság?

A 2-es típusú cukorbetegség az esetek zömében összefüggésbe hozható az elhízással, és mivel a túlsúlyosok aránya világszerte nő, ez a betegség is egyre több embert érint. A cukorbetegség kockázata csökkenthető rendszeres testmozgással, egészséges étrenddel, de a cél érdekében egyéb eszközök, köztük étrend-kiegészítők is bevethetőek.

 

Ezek egyike a propolisz, vagy magyar nevén méhszurok. A propolisz ragacsos, gyantás anyag, amelyet a méhek a fák rügyeiről, leveleiről összegyűjtött nedvekből állítanak elő, és amelyet a kaptárok réseinek tömítésére és fertőtlenítésre használnak. A méhszurok javarészt növényi gyantákból, viaszokból, illóolajokból és virágporból áll, de kisebb mennyiségben más, részben a méhek által előállított vegyületeket is tartalmaz. Hatásait számos állatkísérletben tanulmányozták, a megfigyelt kedvező hatások sora nagyon hosszú. Ezek egyike a vércukorszint csökkentése, amit embereken is részletesen tanulmányoztak.

 

Eddig összesen 6 randomizált, kontrollos vizsgálatban tanulmányozták a propolisz hatásait, közel 400 cukorbeteg részvételével. Ezek metaanalízise szerint méhszurok szedése jelentősen csökkentette az éhgyomri vércukorszintet (0,8 mmol/l-rel) azokhoz képest, akik nem részesültek kezelésben. A kezelés csökkentette a glikált hemoglobin koncentrációját is. Kezeletlen cukorbetegség esetén a szervezet különböző fehérjéihez glükóz kapcsolódik (glikálódnak), ami szerv- és szövetkárosodáshoz vezethet. A glikált hemoglobin koncentrációja ennek mértékére utal, szintjének mérséklődése a hosszú távon javuló vércukorkontrollt igazolja. Az inzulinszint azonban nem változott a kezelés hatására, ami arra utal, hogy a vércukorszint-csökkentés nem ennek a hormonnak a befolyásolásával alakul ki.

 

A vizsgálat alá vont tanulmányokban napi 226–1500 mg propolisszal kezelték a betegeket 56–180 napon keresztül. Az eredmények általánosításának nemcsak az eléggé tág dózistartomány szab határt, hanem az is, hogy a propolisz összetétele nagyon függ attól, hogy milyen növényekről gyűjtik be a méhek. A kedvező hatás egyértelműnek tűnik, az azonban még tisztázásra vár, hogy pontosan milyen típusú propolisz és milyen adagolással szolgálja legjobban a cukorbetegek egészségét.

 

Forrás: www.pirulakalauz.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége