A húsfogyasztás és a cukorbetegség kapcsolata

A húsfogyasztás és a cukorbetegség kapcsolata

Egyre többen szenvednek a cukorbetegségtől, annak szövődményeitől; a 2-es típusú cukorbetegség járványszerűen terjed. A diabétesz nemcsak önmagában probléma, súlyos szövődményei is lehetnek: szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegségek, a rák és a demencia egyik fő kockázati tényezője is. A feldolgozott élelmiszerek, a magas cukortartalmú ételek, italok fogyasztása mellett egyre világosabb, hogy a húsfogyasztás is fontos kockázati tényezőnek számít a cukorbetegség kialakulásában.

 

A Harvard Egyetem kutatói által végzett, több mint 216 ezer résztvevő bevonásával készült friss kutatás arra kereste a választ, a megkérdezettek milyen gyakran fogyasztottak különféle élelmiszereket, így például vörös húsokat. Azt is vizsgálták, milyen arányban alakultak ki körükben különböző krónikus betegségek. A vizsgálati időszak alatt több mint 22 ezer résztvevőnél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.

A húsfogyasztás és a cukorbetegség kapcsolata

Az árulkodó adatok

A feldolgozott, a feldolgozatlan és a teljes vöröshús-fogyasztás fokozta a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – minél többet ettek, annál nagyobb volt a rizikó. A vizsgálatban részt vevő, vörös húst leggyakrabban fogyasztó embereknél 62 százalékkal nagyobb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztottak. Feldolgozott hús fogyasztása esetén mintegy 10 százalékkal nagyobb kockázatfokozódást figyeltek meg a feldolgozatlan hús fogyasztásához képest.


A kutatás arra is kitért, milyen lehetséges hatásai lehetnek annak, ha a húsfogyasztás mérsékeltebb, azaz ha napi egy adag vörös húst más fehérjeforrással helyettesítenek. A csirke- és halfogyasztás, valamint a diófélék, hüvelyesek és tejtermékek fogyasztása a vörös hússal való fehérjebevitel kiváltására egyaránt kockázatcsökkentéssel járt.


A húsfogyasztás (pontosabban a vörös húsok fogyasztása) és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti kapcsolatot már korábbi tanulmányok is kimutatták, de a most közzétett cikkben elemezték a legtöbb résztvevő adatait a leghosszabb időn át.

A cukorbetegség kockázata és a húsfogyasztásA cukorbetegség kockázata és a húsfogyasztás

A vörös hús fogyasztása és a cukorbetegség kockázata közötti összefüggést több tényező is magyarázhatja:


Telített zsírok: A vörös húsok magas zsírtartalmúak lehetnek. A magas telítettzsírsav-bevitel hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához, ami a cukorbetegség kockázatát növelheti.


Gyulladáskeltő hatás: A vörös húsban található bizonyos összetevők gyulladást okozhatnak a szervezetben. A krónikus gyulladás hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához és a cukorbetegség kialakulásához.


Vasbevitel: A túlzott vasbevitel (amely együtt jár a vörös húsok fogyasztásával) összefüggésbe hozható a cukorbetegség kockázatával.

Jó tanácsok húsfogyasztás mellé

  • Ha vörös húst fogyaszt, az ne feldolgozott hús legyen!
  • Egyen ritkábban vörös húst, inkább csak alkalmakkor!
  • Csökkentse az adagokat!
  • Válasszon soványabb darabokat, a húsról a lehető legtöbb zsírt távolítsa el!
  • Hőkezeléssel (sütés, főzés) a zsírtartalom tovább csökkenthető.
  • A vörös húsok elkészítésének egészséges módjai közé tartozik a párolás, a sütőben, serpenyőben sütés.
  • Grillezéskor a hús ne égjen meg!

 Forrás: dr. Csupor Dezső cikkeHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége