Életmódváltással csökkenthető a cukorbetegség kialakulása

Életmódváltással csökkenthető a cukorbetegség kialakulása

Nem csak Magyarországon, világszerte növekszik a cukorbetegek száma. Óvatos becslések szerint is napjainkban Magyarország lakosságának körülbelül 10 százaléka küzd cukorbetegséggel.

 

Ez az arány tovább nőhet a helytelen életmód, azaz a nem megfelelő táplálkozás, valamint a csökkent testmozgás következtében. Mindezek hatására egyre többen válnak túlsúlyossá, illetve elhízottá, ami a cukorbetegek számát növeli. Dr. Palotás Zoltánnal, az Aranyklinika belgyógyász-diabetológusával beszélgettünk.

Hogyan előzhető meg e betegség?Hogyan előzhető meg e betegség?

Ezen a ponton fontos különválasztanunk az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget. Előbbi ritkábban fordul elő (összes cukorbeteg populáció kb. 10%-a), jellemzően gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban, hirtelen kezdődik, és hatékony megelőzése nem ismert.

A 2-es típusú cukorbetegség jóval gyakoribb, ugyanakkor megfelelő életmóddal hatékonyabban megelőzhető. A prevencióban első helyen áll a megfelelő táplálkozás, a normál testsúly fenntartása, valamint a rendszeres fizikai aktivitás. A finomított szénhidrátoktól mentes, zöldségben, gyümölcsben gazdag, rostdús táplálkozás segít a normál testsúly elérésében, illetve fenntartásában, mindezek következtében a 2-es típusú diabétesz megelőzésében. A hatékony testmozgás hetente legalább 150 percnyi, közepes erősségű fizikai aktivitást jelent, ami lehet például séta, kerékpározás vagy úszás.

Milyen rizikónövelő tényezők vannak?

A rizikófaktorok egyik része nem befolyásolható (például a genetikai adottságok, életkor, nem), míg a másik részére (életmód, táplálkozás, testmozgás) van ráhatásunk. Helyes életmóddal megdöbbentően sokat tehetünk mind a diabétesz, mind az egyéb betegségek elkerülése érdekében; nem véletlen, hogy a cukorbetegség első vonalbeli gyógymódja az életmódi terápia. Rosszabb genetikai adottságokon az egészséges életmód számottevően javíthat; ám a viszonylag jó genetikai adottságokat is „el lehet rontani” egészségtelen életmóddal.

A 2-es típusú cukorbetegségnek milyen jelei vannak?

A betegség általában hosszú idő alatt, észrevétlenül fejlődik ki, a tünetek kezdetben enyhék, fokozatosan erősödnek. A fokozott szomjúságérzet és folyadékbevitel, a megnövekedett napi vizeletmennyiségen túl az egyéb okkal nem magyarázható testsúlycsökkenés, lassú sebgyógyulás, gyakori fertőzések mind olyan tünetek, melyek felvetik a cukorbetegség gyanúját.

Mennyiben különböznek a tünetek az 1-es típusúétól?Mennyiben különböznek a tünetek az 1-es típusúétól?

Az 1-es típusú diabétesz az esetek nagy részében gyermek-, illetve fiatalkorban kezdődik, gyakran normál testsúlyú betegeken. A betegség gyorsan, gyakran egyik napról a másikra alakul ki, nemritkán valamilyen banális fertőzés lezajlása után ismerszik fel. A 2-es típusú cukorbetegség ezzel szemben évek alatt alakul ki; a kezdeti inzulinrezisztencia fokozódása gyakran észrevétlenül megy át nyilvánvaló cukorbetegségbe, tüneteket rendszerint a folyamat végén okozva. A fentieken túl a kezelés módjában is jelentős különbség van a két típus között, mert az 1-es típus kizárólag inzulin adásával kezelhető, a 2-es típus általában több évig vagy évtizedig eredményesen kezelhető életmódi, valamint gyógyszeres terápiával.

Milyen más betegségek kialakulásáért felel a cukorbetegség?

A cukorbetegeink nagy részét még a folyamatosan fejlődő terápiás lehetőségek ellenére is szív- és érrendszeri betegségek (stroke, szívinfarktus) következtében veszítjük el. A fokozott perifériás érelmeszesedés következtében a cukorbetegek sebgyógyulási hajlama rosszabb, ami gyakran vezet krónikus végtagi fekélyekhez, felülfertőződő sebekhez, melyek végső soron felelősek a cukorbetegek jelentős százalékánál végrehajtott végtag-amputációért. Különösen elhanyagolt esetben, a tartósan emelkedett vércukorértékek szem- és veseszövődményekhez, végül vaksághoz, illetve művesekezelést igénylő, végstádiumú veseelégtelenséghez vezethetnek. A perifériás idegkárosodás következménye krónikus végtagfájdalom, valamint érzéskiesés egyaránt lehet, utóbbi az elhúzódó sebgyógyulási hajlammal együtt sajnos megteremti a „diabéteszes láb” kialakulásának feltételeit.

A cukorbetegek fogékonyabbak mind a bakteriális, mind a gombás fertőzésekre, körükben a tüdőgyulladás, a húgyúti infekció, a különböző bőrfertőzések gyakorisága is fokozott. Fontos megjegyezni, hogy a szövődmények kockázata az időben megkezdett életmódi terápiával, valamint a megfelelő gyógyszeres kezeléssel jelentősen csökkenthető!

 

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége