Éljünk tudatosabban! Az autómentes közlekedés előnyei

Éljünk tudatosabban! Az autómentes közlekedés előnyei

Van két lábunk, mégis négy keréken járunk! Pedig amellett, hogy az autó a legkevésbé környezettudatos közlekedési eszköz, az egészségünket is kihívások elé állíthatja.

Éljünk tudatosabban! Az autómentes közlekedés előnyeiAz autó ma már szinte elengedhetetlen része életünknek. Fontos, hogy lehessen fuvarozni gyermekeinket ide-oda, praktikus a nyaraláshoz, szükséges, hogy gyorsabban célba érjünk, és még számos tagadhatatlan pozitívummal jár a használata. Azt viszont hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy habár sok helyzetben valóban kényelmes megoldás, semmiképpen sem elengedhetetlen tartozéka mindennapjainknak. Ahogy a mondás is tartja: a kevesebb néha több. Ha ezt megfogadjuk, egészségünk, közérzetünk csak javulhat!

Beszédes felmérések

A statisztikák szerint Magyarország lakossága túlsúlyos, étkezési szokásai, egészségügyi állapota pedig különösen rosszul teljesít az Európai Unió országaival összehasonlítva. Erre világít rá a Központi Statisztikai Hivatal „Egészségi állapot és egészség-magatartás 2016–2017” kutatása is. Ez alapján a magyarok mintegy 60 százaléka egészségesnek tartja magát. A magunkról alkotott véleménynek azonban a tények ellentmondanak: a 15 éven felüli lakosság mindössze 40 százaléka tekinthető normál testsúlyúnak.

Ez nyilván azzal is összefügg, hogy többségünk életvitelében szinte alig játszik szerepet a rendszeres testmozgás, egyes társadalmi rétegeknél ez a szám kétharmadra is tehető. A KSH felmérése arra is rámutat, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás sem kifejezetten népszerű hazánkban: a 16 évnél idősebbek 12 százaléka heti szintnél ritkábban vagy szinte soha nem fogyaszt vitamindús ételt. Még riasztóbb, hogy 2015-ben 12,43 százalékra rúgott a cukorbetegek száma hazánkban, és 3 millió ember küzdött magas vérnyomással.

Bár az autó nélküli mindennapoknak eleinte hajlamosak vagyunk csak a hátrányait látni, idővel a pozitívumait is érzékelni fogjuk.

Az egészséghez vezető első lépésekAz egészséghez vezető első lépések

Nem véletlenül gondolja a lakosság több mint fele, hogy egészséges, miközben az étkezési és mozgási szokásai ellenkezőt állítanak. A kiegyensúlyozott életmódért bizony aktívan tenni kell, amit sokan nehezen látnak, vallanak be. Sokszor egyszerűbb a tablettáktól és az önsanyargató diétáktól várni a hatást, miközben a hangsúlynak az egészséges étkezésen és a rendszeres mozgáson kellene lennie.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány bebizonyította, hogy azokon a területeken, ahol elterjedtebb a biciklizés és a gyaloglás, jóval kevesebben szenvednek elhízástól. Ilyen például Hollandia, Svájc vagy Spanyolország lakossága. Úgy tűnik tehát, már annyi is számít, hogy milyen módon indulunk neki a napnak.

Autó nélkül nincs élet?

Egy autó szinte családtag. Legtöbben diploma után, stabil anyagi háttérrel döntenek az autóvásárlás mellett, ami a családalapítás után is gyakran elkíséri őket. Ugyanakkor az autó státuszszimbólum is: ha nincs autónk, minden bizonnyal nem is számítunk annyira, vélik sokan. Ezért aztán meggondolatlan költekezéssel nyúlnak túl a takarójukon, hogy „motorizálják” az életüket.

Ám a helyzetnek szerencsére mostanra új értelmezése is elterjedőben van: nincs kocsink, mert egészségesen és környezettudatosan szeretnénk élni. Habár az autó nélküli mindennapoknak eleinte hajlamosak vagyunk csak a hátrányait látni, idővel bizonyára a pozitívumait is fogjuk érzékelni.

Azok a bizonyos pozitívumok

Egy autó fenntartása rengeteg költséggel jár: időről időre szervizbe kell vinni, vizsgáztatni, fizetni a drága biztosítást, tankolni stb. Életünk során ráadásul akár többször is le kell cserélni, hiszen habár évtizeden túl is velünk maradhatnak, az idő múlásával egyre több fejtörést és kiadást okozhatnak az elhasználódásukból fakadó problémák. Ráadásul kocsi nélkül garázsépítéssel vagy garázsbérléssel sem kell bajlódni.

Mi több, mentális egészségünkre is remek hatással lehet, ha nem idegeskedünk szinte naponta: vajon találunk-e parkolóhelyet, elénk vágnak-e az úton, vagy ha például gőzünk sincs, mikor szabadulunk a dugóból.

A méltatlankodás rossz hatással van közérzetünkre és vérnyomásunkra, esetenként fejfájást is okozhat… Mennyivel kellemesebb biciklivel vagy gyalog munkába indulni, nem?

Korántsem elhanyagolható szempont az sem, hogy autó nélkül óvhatjuk környezetünket, hiszen nem teszünk hozzá a klímaváltozáshoz, ráadásul télen a szmogriadó esélyét is enyhíthetjük.

Kibúvó

Természetesen előfordulhat, hogy akármennyire is szeretnénk az autó nélküli életmódot választani egészségügyi vagy a környezetkímélő szempontok miatt, a körülményeink nem teszik lehetővé. Van, hogy nehezebben mozgó szüleinket, nagyszüleinket kell elfuvaroznunk vizsgálatokra, vagy a lakhelyünktől szinte lehetetlen tömegközlekedéssel eljutni a munkahelyünkre.

Mindenesetre igenis tehetünk azért, hogy egészségesebben éljünk, akkor is, ha nincs módunk lemondani az autó rendszeres használatáról! Erre kínál lehetőséget példának okáért az európai autómentes nap, amelyet 1998 óta minden év szeptember 22-én tartanak. Kitalálói azt szerették volna elérni általa, hogy felhívják a figyelmünket a közlekedési mód felelősségteljesebb megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát közlekedés előnyeire. Ehhez kapcsolódóan szervezik meg évente az európai mobilitási hetet (szeptember 16–22.), amely az autómentes naphoz kötődően izgalmas és hasznos programokat kínál.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége