Speciális élelmiszerek – speciális igényekre

Speciális élelmiszerek – speciális igényekre

Speciális élelmiszerek – speciális igényekre
A táplálkozás szerepe betegség idején

A táplálkozás fontos szerepet játszik egészségünkben, életörömöt ad, energiával és létfontosságú tápanyagokkal lát el minket. Vannak azonban olyan élethelyzetek - főleg idős korban és betegségek esetén - amikor csökken az étvágy és a szükséges táplálék bevitele is komoly kihívást jelent. Bizonyos egészségügyi problémák, mint például a műtét, betegség, lábadozás, fogazat elvesztése már önmagukban is olyan tényezők, melyek csökkent tápanyagbevitellel járhatnak. Az ebből adódó gyengeség, fáradtság és a hirtelen fogyás olyan tünetek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez a folyamat már viszonylag rövid idő alatt, akár napok alatt is alultápláltsághoz vezethet!

Mikor beszélünk alultápláltságról?

Az alultápláltságenergia- és tápanyaghiányos állapot következtében kialakult kóros tápláltsági állapot, amelynek a következő tünetei lehetnek: alacsony testtömeg, súlyvesztés, izomvesztés.

  • Mennyiségi alultápláltság akkor alakul ki, amikor a bevitt tápanyag mennyiségileg nem megfelelő (amikor mindenből, arányosan keveset fogyasztunk) és ebből adódóan jelentkezik az energia- és/vagy tápanyaghiány, majd a fogyás.
  • Minőségi alultápláltság esetén csak bizonyos tápanyagból fogyasztunk keveset (például fehérjéből vagy egyes vitaminokból). A hiányzó tápanyagok miatt a szervezet nem tud megfelelően működni. Ilyen eset, amikor kevés fehérjét fogyasztunk, és az izomtömegünk és az erőnk fog elfogyni, esetleg még úgy is, hogy a súlyunk nem, vagy alig változik.

Fontos, hogy az alultápláltságra már a korai szakaszban figyeljünk, és amennyiben a hagyományos élelmiszerekkel nem megoldható a megfelelő energia-, fehérje- és tápanyagbevitel, akkor nyújtanak segítséget a speciális – gyógyászati célra szánt élelmiszerek.

Megnövekedett fehérjeigény biztosítása – Nutridrink Protein

Az egészséges emberek általában elegendő fehérjét fogyasztanak. Viszont, ha a fehérjeszükségletet az étrend nem fedezi kellőképpen, a szervezet az izmokból származó fehérjék lebontásával biztosítja a szükséges fehérjét. Ennek következtében izomerő-vesztés és izomgyengeség léphet fel. Ez a jelenség idős korban, betegségben igen gyakori.

A hiányos táplálkozást, az egyre kisebb adagok elfogyasztását próbáljuk meg kiküszöbölni fehérjében és tápanyagokban dús kisétkezések beiktatásával.

A vény nélkül megvásárolható Nutridrink Protein speciális élelmiszer segítségével, 2 deciliter elfogyasztásával már 18 g fehérjét és 300 kcal energiát pótolhatunk.

  • Naponta kétszer, önálló kisétkezésként is fogyasztható, vagy főétkezéseket kiegészítendő, akár az ételhez is adható.
  • Nagyszerű megoldás például egy csokis vagy epres ízt a reggeli zabpehelyhez keverni, de akár a kávé dúsításához is ízletes például a vanília ízű ital.

Speciális élelmiszer vegán táplálkozás esetén – Nutridrink PlantBased

Mit tegyen, aki a növényi alapú táplálkozás híve és pótolni szeretné a betegségéből, vagy műtétből adódóan megnövekedett energia- és tápanyagigényét? Hagyományos táplálkozással sem könnyű feladat a megfelelő fehérje- és tápanyagdús ételeket előállítani, vegán táplálkozás vagy tejfehérje-allergia esetén pedig különösen nehéz lehet.

Ebben nyújt megoldást a Nutricia legújabb fejlesztése,a Nutridrink PlantBased növényi alapú speciális élelmiszer.

  • A benne lévő, palackonként 12 g fehérje borsóból és szójából származik, és biztonsággal fogyasztható tejallergia esetén is.
  • Mangó-passiógyümölcs és mokka ízváltozatban is kapható.
  • Fogyasztása 3 éves kortól ajánlott.

Alultápláltsághoz társult cukorbetegség esetén - Diasip

Alultápláltság mellé társult cukorbetegség esetén külön ügyelnünk kell az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségére és minőségére. Az elfogyasztott adagok nagysága, rendszeressége kiemelt jelentőséggel bír.A napi étkezések megfelelő összeállítása és időzítése olyan tényezők, amelyek javítják a cukorbetegek életminőségét. Egy aktív életmód mellett is mindent tegyünk meg a rendszeresség betartásáért az étkezésekben.

Hiperglikémia (tartósan megemelkedett vércukorszint) vagy diabetes mellitus (cukorbetegség) fennállása esetén az alultápláltság diétás ellátására különösen ajánlott a Diasip speciális –gyógyászati célra szánt - élelmiszer, mely kisétkezésként történő elfogyasztásával segít elkerülni a vércukor ingadozást, és biztonságosan pótolja a cukorbeteg szervezet számára a szükséges tápanyagokat is.

Megnövekedett rostszükséglet fedezésére - Stimulance

Ha táplálkozásunk nem biztosítja a napi szükséges rostmennyiséget, vagy bizonyos betegségek miatt nem vagyunk képesek elfogyasztani elégséges mennyiségű zöldséget vagy gyümölcsöt, székrekedés jelentkezhet. A megfelelő mennyiségű és minőségű rostfogyasztás segíthet megelőzni a székrekedés okozta kellemetlen tüneteket, bizonyos bélbetegségeket, kedvezően befolyásolhatja a székletürítés gyakoriságát és pozitívan hathat a közérzetre. Panaszok esetén rostdús élelmiszerek vagy speciális rostkeverék fogyasztása ajánlott.

A 6-féle rostból álló, semleges ízű Stimulance rostkeverék fogyasztása székrekedés és enyhébb hasmenés esetén is kedvezően fejti ki hatását.

  • Sós és édes ételekhez, italokhoz is keverhető, főzés vagy sütés során is alkalmazható.
  • Várandósoknak és gyermekeknek is ajánlott, 1 éves kortól adható.
  • A termékhez mellékelt adagolókanállal kimért mennyiséget tegye a müzlibe, reggeli joghurtba, vagy akár a főzelékbe, ezzel hozzájárulva a megfelelő rostbevitelhez.

Kérdése van a speciális élelmiszerekkel kapcsolatosan?

Amennyiben kérdése van egyes betegségben alkalmazandó étrendekkel vagy a Nutricia speciális élelmiszereivel kapcsolatosan, kérjük, látogasson el a Nutricia honlapjára: www.nutricia.hu vagy forduljon a Nutricia dietetikus szakértőjéhez e-mailben vagy telefonon az alábbi elérhetőségeken:


NUTRICIA Tanácsadó szolgálat

Munkanapokon 9-16 óra között, ingyenesen hívható: 06 80 223 223

E-mail: tanacsadas@nutricia.hu

Tudtad?

Miből készülnek a speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek?

A speciális - gyógyászati célra szánt élelmiszerek- főleg normál élelmiszerek felhasználásával készülnek (pl. tej, növényi olajok), és a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelnek. Gondosan összeállított összetevőik révén biztosítják a szervezet működéséhez szükséges tápanyagokat, amikor betegség miatt a normál étrenddel nem megoldható a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékbevitel. Ismerje meg a Nutricia vény nélkül megvásárolható termékkínálatát, ami speciális igényekre nyújt megoldást.

Az alultápláltság gyakori időskori egészségügyi probléma.

Az elégtelen tápanyagbevitelt sokszor az öregség velejárójaként fogadjuk el, pedig az idősödő szervezetnek is mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékra van szüksége. Az időskori gyengeség, a fogyás vagy a depresszió gyakran nem pusztán az idős kornak, hanem az energia- és tápanyaghiánynak tulajdoníthatók. Az időskorhoz adaptált és egészséges táplálkozással általában számos panasz megelőzhető és az életminőség javítható.

Az idős emberek hozzátartozóinak különös figyelmet kell fordítaniuk az idős gondozott étkezésére, valamint a fizikai állapotára. A táplálkozási hiányosságokat gyakran már a súlyos fogyás előtt is fel lehet fedezni! Minél előbb vesszük észre a jeleket, annál hatékonyabban tudunk az alultápláltságot kezelni, ezáltal számos további problémát megelőzni és idős hozzátartozónk életminőségén javítani.

Elhízás esetén is előfordulhat

Fontos megjegyezni, hogy egy túlsúlyos személy is lehet minőségileg alultáplált, ha bizonyos tápanyagokból a szervezete nem jut hozzá a megfelelő mennyiséghez.

A tápláltsági állapot romlása gyakori betegségek esetén

A betegségek vagy műtét után a szervezetnek több tápanyagra van szüksége, mint betegség előtt, azért, hogy a gyógyuláshoz, a regenerálódás szükséges plusz energiát, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítani tudja. Gyakran előfordul, hogy hiába lenne több tápanyagra szükségünk, annyira étvágytalanok vagyunk, hogy csak a felét tudjuk elfogyasztani annak az ételmennyiségnek, amint betegség előtt még könnyedén elfogyasztottunk. A megnövekedett igény és a csökkent bevitel fogyáshoz, majd mennyiségi és/vagy minőségi alutápláltsághoz vezethet. Betegségek esetén a fogyáskor főleg az izomtömegünkből veszítünk, amit a mindennapokban úgy érzékelünk, hogy gyengébbek, fáradékonyabbak vagyunk.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége