Ünnepekkor is gondoljunk a diétázókra!

Ünnepekkor is gondoljunk a diétázókra!

Ha a karácsonyi menüre gondolunk, akkor sokunknak a bejgli, töltött káposzta, mákos guba, halászlé mellett a megannyi süteménytől roskadozó asztal képe ugrik be. De mi van azokkal a diétára kényszerülőkkel, akik még az ünnepek alatt sem csábulhatnak el?

Ünnepekkor is gondoljunk a diétázokra!
A cuko
rbetegek, vesebetegek, magas vérnyomásban szenvedők, a liszt- vagy laktózérzékenyek, a gyomor- vagy epebetegek kénytelenek ilyenkor is szorosan tartani a gyeplőt. Mire kell fokozottan figyelniük? Ebben segít Godó Katalin dietetikus.

Cukorbetegek

A beállított szénhidrátmennyiségtől nem térhetnek el, a napi 5-6-szori étkezést be kell tartaniuk. Az egyszerű szénhidrátokat kerüljék, például a bejglit is csak cukorpótlóval fogyasszák. A napi 2 liter folyadék mellett azért az 1 deciliter száraz vörösbor fogyasztása engedélyezett. Ha mégsem sikerül ellenállni a csábításnak, az 1-es típusú cukorbeteg inzulinadagolással korrigálhatja a magas cukorszintet, a tablettás 2-es típusúak számára a bő folyadékfogyasztás és a nyugalom javasolt.

Vesebetegek

A nem dializált vesebeteg leginkább a fehérjebevitelre figyeljen, amit szigorúan számolnia kell. Ők halászlevet, bejglit nem ehetnek. A töltött káposztát a magas kálium- és fehérjetartalma miatt kerüljék, helyette inkább valamilyen vegán ételt fogyasszanak. A sószegény életmódról ne feledkezzenek meg, ha vendégségbe mennek, erre hívják fel a vendégül látó figyelmét!


A dializáltak fehérjebő étrendet folytatnak, ezért a halfogyasztás számukra kifejezetten jó, viszont a halászlé létartalmát is bele kell számolniuk a szigorúan számolt napi folyadékbevitelbe. E karácsonyi fogás citromos-tejfölös változata ajánlott nekik, csakúgy, mint a párolt, roston sült halak fogyasztása. A foszfor- és káliumbevitelre is ügyelniük kell, utóbbinál ezért fontos, hogy a nyersanyagokat minimum két órán át hideg vízbe áztassák, és a vizet egyszer cseréljék le – ez a főzővízre is vonatkozik. Így a káliumtartalom csökkenni fog.

Magas vérnyomásban szenvedők

Só-, fűszer- és zsírszegény diéta! Sertészsír helyett növényi olajban süljön a hal; a pörköltet, pacalt, kocsonyát messziről kerüljék el!

Lisztérzékenyek

Főzéshez és sütéshez kukorica- és rizslisztet, speciális gluténmentes lisztkeveréket használjanak. Még a halászlé sűrítése is legyen gluténmentes! Ha a búzaliszt fogyasztása azonnal nem is okoz panaszt mindenkinél, a bélbolyhok ilyenkor is roncsolódnak.

Tejcukorérzékenyek

Minden ételbe, így a sütikbe is bátran használhatnak mandula-, rizs-, szója-, zab- és kókusztejet. Ha tojásallergia is fennáll, a piskóta készülhet tojás helyett almalével is.

Gyomorbetegek

A halászléről mondjanak le, erősen fűszerezett ételeket ne egyenek!

Epebetegek

Rájuk is vonatkozik a zsír- és fűszerszegény étrend, azoktól a fogásoktól pedig kifejezetten óvakodjanak, amelyekben lepirított hagyma és káposztaféle van. A durvarostdiétát tartsák be: ne egyenek száraz hüvelyeseket, olajos magvakat, diót, mákot, így bejglit se!

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége