A vércukorszintmérés fontossága

A vércukorszintmérés fontossága

Az otthoni vércukormérés ma már szervesen kapcsolódik a cukorbeteg-gondozás folyamatába. Az 1-es és az inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegeknek rendszeresen kell mérniük vércukorszintjüket, de a tablettával kezelt 2-es típusú cukorbetegek kezelését is elősegítheti a rendszeres kontroll.

A vércukorszintmérés legfontosabb célja, hogy időben felismerhető legyen a hipo- és hiperglikémiás epizód (vagyis a nagyon alacsony és nagyon magas vércukorszint), megelőzhető legyen a jelentős anyagcsere-kisiklás.

A vércukorszintmérés fontossága

Mitől függ a vércukorszint- szabályozás?

Intenzív inzulinkezelés során a beteg az orvos által megadott instrukciók alapján maga adagolja az inzulint és az inzulinpumpán keresztül a beadás sebességét is változtathatja. Az adagolás során elsősorban a korábbi vércukorváltozásokból nyert tapasztalatokat, az elfogyasztásra tervezett táplálék szénhidráttartalmát és minőségét, az aktuális vércukorértéket és a fizikai aktivitást kell figyelembe venni. De ezenkívül számos egyéb hatás (meteorológiai front, menstruációs ciklus, egyéb betegségek, lelkiállapot stb.) is befolyásolhatja a vércukorértéket. Az egyénre jellemző vércukorváltozások mintáját a beteg és orvosa csak akkor ismerheti meg, ha elegendő mennyiségű, rendezetten mért, megbízható vércukorérték áll rendelkezésre.

A vércukorszint mérési lehetőségei

A vércukorszint alatt a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyiségét értjük. Az éhgyomri vércukorszint egyrészt laborvizsgálattal mérhető: vénás vérből laborvizsgálat során az étkezést megelőző vércukor szintjének meghatározása történik.

A normál vércukorszint-tartomány: a 4,0-6,9 mmol/l, ettől eltérő ismételten kóros érték már betegségek, elsősorban cukorbetegség fennállására utal. Fontos ugyanakkor tudni, hogy normális vércukorszint mellett is fennállhat cukoranyagcsere-zavar, ha a szervezet fokozott inzulintermeléssel még képes megfelelő értéken tartani a vércukorszintet. Ez az inzulinrezisztencia.


Terheléses vizsgálat esetén általában 75 g glukóz elfogyasztása előtt, majd 2 órával ezt követő (0’, 120’ perces) vércukorszint meghatározására kerül sor. A cukorterhelés elsősorban prediabétesz és diabétesz diagnózisára alkalmas.

A vércukor-önellenőrző készülékek az otthoni kezelést szolgálják, ilyenkor a kapilláris vér pillanatnyi vércukorszintje állapítható meg. A vércukormérő készülékek diagnózisra nem alkalmasak, csak monitorozására. A mérés során a vérminta egy egyszer használatos tesztcsíkra helyezendő. A glükométerek teljes vérből mérnek vércukorszintet, bár a beállítás szerint a plazma glükóz szintet adják meg. A vércukormérő készülékeknek egyéni pontatlansága van, általában az eltérés a teljes vérből mért vércukorszinttől nem haladja meg a 0,5-0,9 mmol/l- t.

folyamatos vércukor-monitorozás során a szöveti glukóz szint határozható meg, mely a vérben mért vércukorszinthez képest kissé eltérő, korábbi vércukor értéket mutatja. A monitor során akár napi 300 vércukor érték meghatározására alkalmas.

Mit mutat a vércukorszintmérő?

Emelkedett éhomi vércukorszint

A normál éhomi vércukor egészséges személyekben 4,0-6,0 mmol/l közötti tartományban mozog, bizonyos országokban a felső normál érték alacsonyabb, 5,6 mmol/l-re csökkent. 6,1 és 6,9 mmol/l közötti éhomi vércukorszint esetén beszélünk az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG) fennállásáról, mely már a cukorbetegséget megelőző állapotnak tekinthető.

Mit mutat a várcukorszintmérő?Kórosan magas éhomi vércukorszint

Általában a 7 mmol/l feletti értéket jelenti, ismételten 7 mmol/l-t meghaladó éhomi vércukorszint alapján a cukorbetegség megállapítható.

Emelkedett étkezés utáni vércukorszint

Ennek a már ismerten szénhidrátanyagcsere zavarban szenvedőknél van jelentősége. Általában 1,5 órás evés utáni vércukorszintet ellenőrizi. A cél általában 7,5-8 mmol/l, bizonyos esetekben <10 mmol/l elérése.

Emelkedett terhelés utáni vércukorszint

Ha a 2 órás érték meghaladja a 7,8 mmol/l-t, károsodott glukóz toleranciáról, IGT-ről beszélünk, mely cukorbetegséget megelőző állapot. 11,1 mmol/l feletti 2. órás érték már cukorbetegség fennállására utal.

Hipoglikémia

Kórosan alacsony vércukorszint (hipoglikémia): ilyenkor a vércukorszint 3,9 mmol/l alá esik, melyhez számos tünet, verítékezés, éhségérzés, szapora szívverés, dekoncentráltság, fejfájás, álmosság, akár zavartág társul. Leggyakoribb oka a cukorbetegekben a gyógyszeres kezelés és az étkezés nem megfelelő összehangolása, illetve jelentős fizikai aktivitás.


Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége