Cukorbajról is árulkodhat a vizelet

Cukorbajról is árulkodhat a vizelet

Cukorbajról is árulkodhat a vizelet

Kevés figyelmet fordítunk a vizeletünkre, pedig még a színe sem mindegy. Íme néhány tünet, amit érdemes komolyan venni.


Betegségre utalhat a sárga, vízszerű, zavaros, véres vizelet, tudták ezt jól a régmúlt orvosai is. Évszázadokkal ezelőtt, amikor még a különböző diagnosztikai módszerek kevésbé fejlett szinten álltak, az orvos nem volt rest a vizeletet megtekinteni, megszagolni, mi több, megízlelni. Az édes ízű vizelet egyébként az előrehaladott és nem kezelt cukorbetegség tünete volt.

A vizelet fontos része a szervezet kiválasztó szervrendszerének, hiszen a vesék által a vérből kiszűrt, vízben oldódó káros anyagokat a vizelet távolítja el a szervezetből. A vizelet dolga, hogy a szervezetet megtisztítsa a számára káros toxinoktól, amelyek különben felgyűlnének a testben.

Színelváltozások

A vizelet az urochróm nevű pigmenttől változik sárgává. Ez a szín halványsárgától sötét borostyánig változhat, a vizelet koncentrációjától függően. A sötétebb vizelet annak a jele, hogy nem fogyaszt elegendő folyadékot. Ez azért is veszélyes, mert a szervezetnek a megfelelő működéshez szüksége van egy bizonyos mennyiségű folyadékra, s ha ezt nem kapja meg, visszatartja azt, így a kiválasztott vizelet nagyon koncentrált és sötét színű lesz.

A vizelet egyik leggyakoribb eltérése, ha hirtelen a szaga megváltozik, bűzössé, zavarossá válik, kevés vér is látható benne. Ekkor nagy valószínűséggel húgyúti fertőzés áll a háttérben. A tünetet fokozza, ha nagyon kevés (0,5-1 liter) folyadékot fogyasztunk egy nap. Már önmagban a bőséges folyadékfogyasztás (2,5-3 liter) javíthat a panaszokon.

Véres, fehér vizelet

A véres vizelet színe a híg „meggyszörptől” a sűrű „paradicsomléig” változhat, ami különböző mennyiségű vér jelenlétére utal. A női külső húgycsőnyílásban jelenhet meg általában menopauza után a húgycsőnyálkahártya kiboltosulása (húgycsőpolip), amely szintén okozhat véres vizeletet. Ha veseköves görccsel társul, akkor a kő okozza ezt a tünetet; sok esetben a vörösvérsejteket szabad szemmel nem, csak mikroszkóppal lehet észlelni.

A vese, a húgyutak, vagy a külső húgycsőnyílás sérülése is okozhatja vér megjelenését, de az ezt megelőző események magyarázzák ilyenkor a tüneteket. A más észlelhető eltéréssel nem társuló véres vizelet jelenléte mindig sürgős urológiai kivizsgálást igényel, mivel ekkor nagy a gyanúja a húgyhólyag rosszindulatú daganatának, amely korai stádiumban jól kezelhető.

Előfordulnak álpozitív eredmények is, amikor valójában nem húgyúti betegség okozza a vér jelenlétét a vizeletben. Egyes esetekben például bizonyos gyógyszerek, vitaminok szedése, fizikai megerőltetés, vagy menstruációs vérrel szennyezett minta okozza az álpozitív eredményt, nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása pedig álnegatív eredményt válthat ki.

A más jelentős tünettel nem társuló fehér lerakódás, elszíneződés a vizeletben megjelenő nagyobb mennyiségű fehérjére utal. Ez a vese működésében fellépő eltérésre lehet figyelmeztető jel, ekkor nefrológiai kivizsgálás javasolt.

Szabad szemmel észlelhető vesehomokot, köveket is tartalmazhat a vizelet. 

Szagváltozások

A vizelet szaga normális esetben nem erős. Ha azonban csípős, ammóniaszerű szagot érez, az fertőzésre, húgyúti kőre utalhat. Cukorbetegek esetében a vizeletnek édeskés szaga van, a kiválasztott, felesleges cukor miatt.

A gyakoriság sem mindegy

Az, hogy milyen gyakran kell a vécére mennie, legalább olyan fontos mutatója az egészségi állapotának, mint a vizelet színe vagy szaga. Az emberek többsége naponta 6–8 alkalommal megy a vécére, de ez a szám lehet több vagy kevesebb is, a folyadékbeviteltől függően.

Ha úgy érzi, folyamatosan a vécére kell mennie anélkül, hogy többet ivott volna a szokásosnál, utalhat húgyúti fertőzésre, hiperaktív hólyagra (a húgyhólyag izmának akaratlan összehúzódására), cukorbetegségre, gyulladt és irritált hólyagfalra, jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra, neurológiai megbetegedésekre, például stroke-ra, Parkinson-kórra.

A túl kevés vizelési inger is utalhat fertőzésre, elzáródásra, de lehet csak rossz szokás is. A vizelet késleltetéses visszatartása is gondot okozhat, mivel a hólyag folyamatos összehúzódása és túltelítődése miatt krónikus ürítési problémához vezethet.

Egészséges szokások kialakítása

Maradjon mindig hidratált, de ne fogyasszon túl sok folyadékot! Igyon, ahányszor csak szomjasnak érzi magát!

A vese- vagy húgyhólyagkőtől szenvedőknek növelniük kell a folyadékbevitelt. Amennyiben éjszakánként felébred a vizelési inger miatt, lefekvés előtt 3-4 órával már ne fogyasszon folyadékot.

Csökkentse a koffeinbevitelt is, mert az irritálja a hólyagot. Vigyázzon az alkoholfogyasztással is, amely szintén gyakori vizelési ingert okoz.

Amint érzi a vizelési ingert, azonnal menjen a vécére. Bármit is csinál, kérjen elnézést, és keressen egy mellékhelyiséget!

A vizelet mikroszkópos vizsgálata

A laphámsejtek, kristályok jelenlétét mutathatja, illetve a fehér- és vörösvérsejtek számát adja meg. Húgyúti fertőzés esetén szükséges a bakteriológiai vizsgálat, amely pontosan megnevezi a problémát okozó baktériumot vagy gombát.

A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődménye a vesemedence-gyulladás.

Bizonyos belgyógyászati, nefrológiai megbetegedésekben szükség lehet a vizelet 24 órás gyűjtésére és részletes vizsgálatára, amely a szervezet felborult anyagcseréjének kóros termékeit hivatott kimutatni.

Férfiaknál a vizeletben látható eltérések a húgyutakon kívül a prosztatából és az ondóhólyagból, illetve -vezetékből származhatnak.

Az összeállítás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége