Aerob vagy anaerob edzést végezzünk?

Aerob vagy anaerob edzést végezzünk?

A kutatók szerint – ha a cél a fogyás – az aerob mozgás sokkal hatékonyabb, mint az edzőtermi gyakorlatok ismételgetése. Ez azt jelenti, hogy kocogással sokkal könnyebben megszabadulhatunk fölösleges kilóinktól, mint például súlyzózással. De nézzük, mit jelent a két, edzéstípusokra használatos, divatos kifejezés!

Aerob vagy anaerob edzést végezzünk?


Az aerob edzés olyan monoton aktivitás, amelynél a szervezet oxigént használ fel az izommunkához szükséges energia előállításához, és amit hosszabb időn át (legalább két percig) tudunk végezni folyamatosan, a maximális pulzusunk 60–80 százalékával. Aerob gyakorlatok – például futás, kocogás, séta, kerékpározás, korcsolyázás – végzésekor a szervezet az energiaszükséglet fedezéséhez oxigént hasznosít. Az oxigén a glükóz lebontásához szükséges, a glükóz lebontása által pedig energia keletkezik.

Az anaerob edzés magasabb intenzitású, a maximális pulzusunk 80–90 százalékával dolgozunk, ezt a tempót csak rövidebb ideig lehet tartani. Anaerob edzés esetén (például súlyemelés, húzódzkodás) a szervezet oxigén nélkül termeli meg az energiát saját belső anyagaiból.

Aerob gyakorlatok végzésekor és anaerob edzés esetén is nagyon fontos a megfelelő légzés. A levegő a tüdőbe jut, ahonnan a vörösvérsejtek továbbszállítják az oxigént. Ahogy az izmok felhasználják az oxigént, szén-dioxid termelődik, ami a vérrel visszajut a tüdőbe, és kilélegezzük.

Ezek a különbségek

A két edzéstípust a szívverés üteme alapján különböztetik meg. A férfiak maximális szívfrekvenciája elvileg 220/perc-életkor. A nőknél ez 225/perc-életkor. Anaerob edzés közben a pulzus magasabb, mint az így kapott maximumérték 70 százaléka, aerob edzés esetén alacsonyabb. A súlyfelesleg ledolgozásához célravezetőbb az aerob edzés, mivel az izmok ilyenkor több energiát nyernek a zsírsejtek elégetésével. Az aerob edzés folyamán jobban épülnek az izmok, míg az anaerob tréning inkább a szív, a keringés és a tüdő egészségének megőrzését segíti. A legjobb a két módszer ötvözése.

A futás jobban fogyaszt

A kutatók szerint az aerob mozgás sokkal hatékonyabb, ha a cél a fogyás, mint az edzőtermi gyakorlatok ismételgetése. Ez azt jelenti, hogy kocogással sokkal könnyebben megszabadulhatunk fölösleges kilóinktól, mint például súlyzózással.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy az aerob testmozgással 67 százalékkal több kalóriát égethetünk el, mint a kondizással – írja az American Journal of Physiology. Ezzel jelentősen csökken a zsigeri zsír és a máj körül felhalmozódó zsír mennyisége, és a belső szervek körül összegyűlő fölösleg is könnyebben eltűnik. A zsigeri zsír jelentősen növelheti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Vércukorszint csökkentésére Vércukorszint csökkentésére

A cukorbetegeknek izmosodniuk is kell, a legjobb, ha kombinálják az aerob edzést az erősítő jellegű anaerob edzéssel, mert így csökken a legjobban vércukorszintjük – javasolják amerikai kutatók. Hiszen vizsgálat bizonyítja: a kombinált edzés jóval eredményesebb, mint a csak aerob vagy csak erősítő edzés. A vércukor az izmok üzemanyaga, és aerob edzésnél több ég el belőle, viszont ha nagyobb az izom, szintén több éghet el belőle.

A cikk a www.webbeteg.hu írásai alapján készült.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége