A vesekő nem mindig fáj

A vesekő nem mindig fáj

A vesekő sokáig lehet tünetmentes, máskor meg heves hasi panaszok, vesegörcsök formájában jelentkezik. Spontán kiürülés, eltávolítás után – életmódváltás hiányában – 1-2 éven belül kiújulhat. Férfiaknál körülbelül kétszer gyakrabban fordul elő, mint a nőknél.

 

A vesekövek a vesemedencékbe vezető csatornácskákban, a vesemedencében vagy az elvezető húgyutakban alakulhatnak ki a vizelet bizonyos alkotórészeiből. Méretük az egészen apró gombostűfejnyi, homokszemcsényi nagyságtól az egész vesemedencét is kitöltő ökölnyi méretig terjedhet. Leggyakoribb típusai a kalciumkő, a strauvit, a húgysavkő és a cisztinkő. Egy embernél általában csak egyfajta kő képződik.

Ez okozhat vesekövet

A vesekő nem mindig fáj

Az egyik leggyakoribb ok, ha túlságosan kevés folyadékot fogyasztunk. Átmenetileg kisebb kristályok a vesében kialakulhatnak, de megfelelő folyadékbevitel mellett ezek a húgyutakon keresztül távoznak a szervezetből. Azonban tartós folyadékhiány mellett ezek a kristályok spontán módon nem ürülnek ki, hanem nagyobb kövekké állnak össze: ez a vesekő.


A fokozott izzadás is kedvez a vesekövek kialakulásának: a vízvesztés következtében a vizelet kalciumkoncentrációja jelentősen megnő, kalciumkiválás történik. De öröklődő anyagcserezavar, mellékpajzsmirigy- túlműködés, elhízás, bizonyos gyógyszerek, az A-, D- és C-vitamin túlzott fogyasztása, ugyanakkor az alacsony B-vitamin bevitel elősegíti a kőképződést.


A túlzott húsfogyasztás
következtében megnő a húgysavszint (ami köszvényt is okozhat). A húgysavról tudni kell, hogy ez a vesekőtípus egyik fő alkotóeleme. Az alacsony folyadékbevitel mellett a húgyuti fertőzések miatt kialakuló gyulladások is elősegíthetik a vesekő kialakulását.

Veseköves panaszok

Veseköves panaszok

Míg az apró vesehomok magától kiürül a vizelettel együtt, a tapadó kő a vese üregrendszerének (vesekelyhek) falának akár mélyebb rétegeit is érintheti, ami vesekárosodáshoz vezethet. Ezért fontos a kövek eltávolítása és újraképződésük megakadályozása.

Addig nem is érez panaszt a beteg, amíg a vesékben a kövek nem zárják el az elvezető húgyutakat. Amint a húgyutakba bejut a kő, jelentős fájdalmat, vesegörcsöt okoz, ami többnyire néhány órán belül megszűnik, de csak időszakosan: amíg a vesekő nem ürül ki a húgyutakból, a fájdalom is vissza-vissza tér. A vesegörcs mellé sok esetben verejtékezés, sápadtság, haspuffadás, hányinger, hányás, illetve gyakori vizelési inger (kevés vizelettel) társul. De a székletürítési szokások is megváltozhatnak.

A vesekövek távozásának jelei

Sok víz fogyasztásával érhető el, hogy a kisebb kövek a húgyhólyagba érkezzenek; ilyenkor a vesegörcs egycsapásra megszűnik. Onnan a húgycsövön át vezet az útjuk, ami igen fájdalmas vizeletürítéssel jár. Jó hír, hogy az esetek nagy részében az első tünetek jelentkezésétől számítva két napon belül távoznak a szervezetből. Ha a kő nagy mérete ellenére is bejutott a hólyagba, távozása ennél több időbe is telhet. Ha spontán nem ürül ki a kő, műtét jelentheti a megoldást.

Visszatérő kövek

Sajnos a vesekövek az esetek egyharmadában újra kialakulhatnak, általában 1-2 éven belül. Ezért fontos a megelőzés. A rövid távú szigorú diéta helyett a hosszú távú életmódváltás szükség: ez elsősorban elegendő mennyiségű folyadékfogyasztást és kiegyensúlyozott, változatos táplálkozást jelent.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján kézült. 

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége