A hüvelyszárazság okai

A hüvelyszárazság okai

Sok nő tartósabban vagy időnként a kellemetlen hüvelyszárazság tüneteivel küzd. Ez nemcsak a menopauza idején, hanem fiatal és termékeny korban is jelentkezhet.


Az egészséges hüvelyben jelen van egy jótékony baktérium, a tejsavbaktérium, más néven a Döderlein-pálcika.

A hüvelyszárazság okaiA kulcsfontosságú tejsav

Kulcsfigurája az egészséges hüvelynek, mert a glikogénből tejsavat készít saját anyagcseréjéhez. E kémiailag középerős sav, amelynek a kívánatos hüvelyi jelenlétével a hüvelyben kifejezett savas állapot mutatkozik, a savasság-lúgosság nemzetközi mércéje szerint (pH) 4-4,5 körül van. Ezt a savasságot egyik kórokozó sem viseli el, egyedül a létrehozója, a tejsavbaktérium. Egészséges hüvely váladékában milliárd szám megtalálható. A hüvelyfal felületét borítja be, fénylő, nedves, opálos fehéres bevonatot képezve.


Ehhez társulhat főleg a hüvely felső harmadában a méh nyakcsatornáját bélelő mirigyhámsejtek váladéka, amelynek mennyisége és állaga a ciklus folyamán változó, középidő táján bővebb és sűrűbb. Szexuális ingerre a hüvelybemenet Bartholin-mirigyeinek síkosító váladéka keveredik még a hüvely elején. Minden olyan váladék, amely extrém, bőséges is lehet, kórokozók okozta hüvelyfalgyulladás következménye, a lobos hámszövetből származó izzadmány, lobtermék.

A hüvelyszárazság lehetséges okai

Normális esetben a hüvelyfal nedves, köszönhetően a hüvelyváladék általi vékony rétegnek. Az ösztrogénhormon segít fenntartani a hüvelyváladék termelését, hogy a hüvely bélése egészséges és rugalmas maradjon. Változókorban azonban az ösztrogénszint csökkenésével a hüvelyváladék mennyisége is csökken. Ezáltal a hüvelyfal vékonyabbá és kevésbé rugalmassá válik.

A menopauzán kívül hüvelyszárazságot okozhat
A menopauzán kívül hüvelyszárazságot okozhat a
szülés és szoptatás, sugárzás, kemoterápiás kezelés, petefészek műtéti eltávolítása, méhmióma vagy endometriózis kezelésére alkalmazott, ösztrogén hatását csökkentő gyógyszer, Sjörgen-szindróma, allergia, megfázás, antidepresszánsok, előjáték hiánya.

A hüvelyszárazság eleinte úgy jelentkezik, mintha kisebb irritáció lenne, ám a hüvelyi nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolja a szexuális életet. Rendkívül kellemetlen, viszketést, égő érzést és fájdalmas közösülést eredményez, és nőgyógyászati vizsgálatot igényel. Az orvos kismedencei vizsgálatot végez, ellenőrzi a hüvely állapotát, hogy megtudja, a tüneteket nem húgyúti fertőzés okozza-e.

Az ösztrogénpótlás módjai

Az alacsony ösztrogénszint okozta hüvelyszárazság leggyakoribb kezelési módja a lokális (helyi) ösztrogénterápia. Ez segít enyhíteni a hüvelyi tüneteket, de nem okoz olyan mértékű ösztrogénnövekedést a véráramban, mint az orális (szájon át alkalmazott) ösztrogénhormon-terápia.


Hüvelyi ösztrogéngyűrű –
Puha, rugalmas gyűrű, amely a hüvelybe helyezendő, ahol közvetlenül a hüvelyi szövetekhez bocsát ki állandó mennyiségű ösztrogént. Háromhavonta cserélendő.


Hüvelyi ösztrogéntabletta –
Eldobható applikátor segítségével a kezelés első két hetében naponta egyszer szükséges felhelyezni. Ezt követően hetente kétszer szükséges alkalmazni.


Hüvelyi ösztrogénkrém –
Applikátor segítségével felhelyezendő krém. A használat gyakorisága a krém márkájától függ.

 

Tipp: Nem ajánlott az intimzuhany, habfürdő, illatosított szappan, testápoló használata az érzékeny hüvelyi területen, mert ezek további szárazságot idézhetnek elő.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége