Testedzés méhműtét után

Testedzés méhműtét után

Kevesen tudják, hogy a hiszterektómia, vagyis a méh műtéti eltávolítása a nők körében a második leggyakoribb műtét. Milyen betegségek indokolják a beavatkozást, és hogyan könnyíthetőek meg később a hétköznapok?


Bizonyos nőgyógyászati daganatok kezelésén túl indokolt a hiszterektómia a méh előreesése, az endometriózis vagy a miómák miatt. Néha alkalmazzák vastagbél, a végbél vagy a hólyag rákos megbetegedésének kezelésében is.


Változásokat okozhat


A műtétnek fizikai és érzelmi hatásai is lehetnek. Ezek a hatások rövidebb-hosszabb ideig is eltarthatnak, amelyekkel érdemes minden érintettnek tisztában lennie. A méh eltávolítása nyilvánvalóan drasztikus hatásokat hoz a női testben. A női hormonok szintje, vagyis az ösztrogén és a progeszteron jelentősen lecsökken. Akiknél a petefészket is eltávolítják, azok sokkal hamarabb megtapasztalják a menopauzás tüneteket. De azoknál a nőknél is idő előtt jelentkeznek e tünetek, akiknél „csak” méheltávolításra került sor.


Stressz ellen torna


Néhány gyakorlat azonban segíthet a műtét utáni gyógyulásban, a jó közérzet fenntartásában. A mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert, ezzel a stressz hatása is mérséklődik valamelyest. A csökkent stressz kedvező hatással van az egészségre. A nőknél műtét után ugyanis szinte minden esetben megjelenik a stressz és mellette a szorongás is.

Milyen sportot, milyen gyakorlatokat javasolt végezni méheltávolítást követően? A séta, a futópadon történő futás, az úszás, a tenisz, a jóga és a nyújtás segít a fájdalom enyhítésében. A gyakorlatok elősegítik a fájdalomcsillapító endorfintermelődést, és ez segít harcolni az enyhe depresszióval szemben is. A testmozgás nagyon jó választás a fájdalom csillapításához, hiszen csökkenteni tudja az egész testben kialakuló izomfeszültséget, ez növeli a vérkeringést, így több oxigént tud szállítani a fájdalmas területre. Mielőtt azonban bármilyen edzésprogramba is belekezdene, feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával!


Segíti az alvást


A méheltávolítás utáni napi testedzés segít a kalóriaégetésben, elősegíti, hogy több oxigén szállítódjon az agyba, ami jó hatással van az idegrendszerre, és a mozgás segít a testzsír égetésében is.

A testmozgástól sokkal jobban fogja érezni magát, így elkerülhetővé válnak a hangulatingadozások. Az edzés segít a vérnyomás szabályozásában, és ez csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatát. Az erősebb szív ugyanis több vért képes pumpálni, sokkal kevesebb erőfeszítéssel, mint azoknál a személyeknél, akik egyáltalán nem mozognak.

A testmozgás a jobb alvást is elősegíti. Márpedig az alvászavar gyakori gond azoknál a nőknél, akik méheltávolításon estek át.

Fontos, hogy a műtét után kerülje az ülő és a hasi gyakorlatokat, különösen a műtétet követő első három hónapban. Műtét után mindenképpen várni kell néhány hetet, míg elkezdheti a rendszeres testedzést. A legjobb, ha kezdetben elkerüli a megerőltető, például a súlyzós edzéseket.Forrás: gyogyszernelkul.comHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége