A policisztáspetefészek-szindróma (PCOS)

A policisztáspetefészek-szindróma (PCOS)

A PCOS mozaikszó, jelentése policisztásovárium-szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, egyben a meddőség egyik leggyakoribb oka.

Korábbi, egyik meddőséggel foglalkozó cikkünkben érintőlegesen írtunk a PCOS-ről, most részletesen tagoljuk a sokakat érintő szindrómát. Egyes irodalmak szerint a fogamzóképes korú nők körében ez a leggyakrabban előforduló endokrin betegség. A nők e csoportjának egytizedét – óvatosabb becslések szerint 7-8 százalékát – érintheti.

Az elnevezés azért csalóka, mert az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek elváltozására utal, de emellett sok egyéb panasz jelentkezhet. Alapvetően hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző lehet a férfi nemi hormonok túlsúlya (hiperandrogenizmus). Az úgynevezett androgén hormonok normál esetben is jelen vannak a női szervezetben, de túlzott mennyiségük számos kellemetlen tünetet idézhet elő a PCO-szindrómás nőkben.

A PCOS tünetei

A jellemző panaszok egyike lehet a fokozott szőrnövekedés, amely nemcsak a végtagokon, hanem a mellkason és az arcon is jelentkezik. Gyakran erősen pattanásos bőr, hajhullás, túlsúly alakulhat ki.

Az „esztétikai" problémák mellett egyéb tünetek is jelentkeznek. A PCOS-ben szenvedő nők jellemzően vérzészavarral küszködnek, ciklusuk szabálytalan. Menstruációjuk a normálisnál sokkal ritkább, vagy egyáltalán nem jelentkezik. A legtöbb nő emiatt keresi fel nőgyógyászát, és az alapos kivizsgálás során derül fény a betegségre.

A betegség rendkívül változatosan jelenik meg. A PCOS-re jellemző elváltozások közül nem mindenkinél alakul ki mindegyik tünet. A menstruáció rendszertelensége vagy teljes hiánya, az elhízás, a bőrproblémák, a szőrösödés és a petefészkek jellegzetes ultrahangos képe jelentik a PCOS klasszikus tüneteit, de emellett jellemzőek lehetnek a női hormonokban látható eltérések, illetve a cukorháztartás különböző mértékű zavarai.

Mivel a test szövetei érzéketlenné válnak az inzulinra, ezért azt a szervezet egyre nagyobb mennyiségben termeli (hiperinzulemia), ez pedig kezelés nélkül inzulinrezisztenciához, majd 2-es típusú cukorbetegésghez vezethet. A PCO-szindrómás nők hajlamosabbak a magas vérnyomásra és egyéb szív- és érrendszeri betegségekre is, ezekért általában a kialakult túlsúly a felelős.


Az egymást követő ovulációmentes ciklusok miatt az ösztrogénszint is folyamatosan magas, ami hosszú távon hajlamosít a méh-, illetve az emlőrák kialakulására.

PCOS és súlygyarapodás

A legtöbb nő élete során valamikor küzd a súlygyarapodással, ám a PCO-szindrómában szenvedő betegek számára a fogyás állandó harcot jelent a kilókkal. A túlsúly vagy elhízás fokozza a cukorbetegség, a szívbetegségek, az alvási apnoe és a méhrák kialakulásának kockázatát.

A fogyás és ennek köszönhetően a betegség tüneteinek enyhítése érdekében az életmódváltás alapvető fontosságú. Már a testtömeg 10 százalékának leadása is normalizálhatja a menstruációs ciklust! Emellett javítja az inzulinérzékenységet, ami csökkenti a diabétesz, a szívbetegségek és egyéb PCOS-szövődmények kockázatát.

Előfordulhat, hogy indokolt az antiandrogén gyógyszer alkalmazása is, ami blokkolja a férfi nemi hormonok hatását, és elősegíti a fogyást.

Életmódváltás PCOS esetén

Fogyasszon magas rosttartalmú, alacsony cukortartalmú ételeket. Válassza a zöldségeket, gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű gabonákat. Kerülje a feldolgozott és zsíros élelmiszereket, és ellenőrizze a vércukorszintjét.

  • Napi 4–6 kisebb étkezést vezessen be a három főétkezés helyett! Ez segíti a vércukorszint szabályozását.
  • Iktasson be napirendjébe 30 perc mozgást!
  • A dohányos szokjon le a cigarettáról!

Hirsutizmus és a PCOS

Mivel a PCOS hormonális rendellenesség, többek között olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a nemkívánatos, túlzott szőrnövekedés, a hirsutizmus.

Az inzulint termelő sejtek nagyon érzékenyek, túl sok inzulint állítanak elő, ami hiperinzulinémiát okoz. Ennek hatására a petefészek sok tesztoszteront termel, ami egyfajta férfi nemi hormon (androgén). Bár minden nő szervezete termel valamennyi férfi nemi hormont is, az androgéntúlsúly petefészekcisztákhoz, pattanásokhoz és férfi típusú szőrnövekedéshez, valamint hajhulláshoz vezet.

Hirsutizmus esetén a nő erős, sötét szőrnövekedést tapasztal olyan testrészeken, ahol általában a nők szőrtelenek vagy csak szőrpihéik vannak. Ilyen a bajuszvonal, az arc, a mellkas, a has vagy a hát.

Ezért nekik ajánlott orvoshoz fordulniuk, különösen, ha a jelenség rohamosan súlyosbodik, vagy ha a rokonoknál jelentősen kisebb a szőrösödés mértéke. A legtöbb esetben a hirsutizmust nem komoly orvosi probléma okozza, ám a kiváltó okot meg kell ismerni és kezelni kell.

A hirsutizmus két leggyakoribb oka a PCOS és az idiopátiás hirsutizmus, utóbbi általában krónikus, és valószínűleg a PCOS enyhe formája, ahol a beteg ciklusa rendszeres, és csak a túlzott szőrnövekedési tünet utal a PCOS-re.

A cikk a www.webbeteg.hu oldal cikkei alapján készült.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége