Szűréssel a mellrák ellen

Szűréssel a mellrák ellen

Magyarországon a nők 8-10 százalékánál fordul elő a mellrák, évente 2000 nő esik a késői felismerés áldozatává. Pedig az időben felfedezett mellrák 95 százalékban gyógyítható.

 

Szűréssel a mellrák ellenAz egyre nagyobb mértékben előforduló mellrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, a világon a 3. leggyakoribb rosszindulatú daganat. A nők 40–65 éves korosztályának vezető haláloka, sőt, életkortól függetlenül is a nők halálozásának második leggyakoribb oka. Európában az összes daganatok okozta haláleset közel 20 százalékáért felelős, a magyar adatok szerint már 30 éves kor felett is nőtt a mellrák megjelenésének gyakorisága. Az is tény, hogy a modern terápiás módszerekkel az emlőrák okozta halálozás hazánkban 18 százalékkal csökkent az elmúlt húsz év alatt. A mell sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés leggyakrabban a mell mirigyszövetéből, illetve a tejutak falát bélelő hámszövetből indul ki. 

A havi rendszerességű önvizsgálat, az ingyenes szűrővizsgálat, az orvos időben történő felkeresése kulcsfontosságú. No meg az egészséges életmód: a sport, a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése és az egészséges táplálkozás.

Önvizsgálat lépésről lépésre

Minden hónapban, a menstruációt követő ötödik napon ajánlott elvégezni. Menopauzában tetszőlegesen jelöljön ki egy napot a hónapban, és utána havonta ugyanezen a napon vizsgálja meg magát! Ma már 18 éves kortól ajánlott gyakorlat, ami csak pár percet vesz igénybe.

  1. Vetkőzzön le derékig, álljon vagy üljön erős fényben a tükör elé, vagy zuhanyozás közben is el lehet végezni. A legjobb, ha állva, majd utána fekve is megcsináljuk. A mellek megtekintésekor ne feledje, hogy azok sosem teljesen egyformák.
  2. Lógassa le lazán a karjait, tekintse meg a melleit!
  3. Emelje fel karjait a feje fölé, miközben egyik oldalról a másikra fordul, kövesse a mellek kontúrjának változásait!
  4. Enyhén préselje össze a mellbimbókat: nincs-e vérzés, váladékozás?
  5. Tapintással vizsgálja meg az emlőket (az emlőbimbót és -udvart is), a hónalj környékét, a közeli nyirokcsomókat, a nyakat állva és fekve is. A mellet oldalról befelé haladva alaposan tapintsa át. A kulcscsont és a szegycsont feletti terület se maradjon ki.

Önvizsgálat lépésről lépésre

Mire figyeljen?

  • Lát-e változást mellei méretében, alakjában?
  • Van-e változás a mellbimbókon, a bimbóudvarban?
  • Van-e vérzés vagy váladékozás valamelyik mellbimbóból? 
  • Vannak-e szokatlan bőrelváltozások, behúzódások, kiemelkedések a mellein?

Ki menjen ultrahangra?

  • 30 éves kor felett ajánlott évente
  • aki bármilyen rendellenességet észlel mellein
  • akinek a családjában előfordult mell- vagy petefészekrák, 30 éves kor felett ajánlott évente elmenni ultrahangra, kiegészítve mammográfiával és MRI-vel
  • akinek implantátuma van

A kulcsfontosságú mammográfia

A mammográfia az egyetlen vizsgálat, amely a mellrák szűrésére alkalmas. Hazánkban 2002 óta működik az ingyenes, kétévente ajánlott, szervezett szűrés a 40–65 éves hölgyek részére. Bár a halálozást 30-40 százalékkal tudja csökkenteni a korai felismerés miatt, sajnálatos módon a behívott nők 40-50 százaléka jár csak el, annak ellenére, hogy a vizsgálat nem fáj, és maximum 2 percet vesz igénybe.

A vizsgálatra legalkalmasabb időpont a még menstruáló nőknél a menstruációs ciklus második hete.

Esélyek

Többféle kezelési módszer jöhet szóba: sebészeti műtét, kemoterápiás kezelés, sugárkezelés, hormonterápia. Emlőmegtartó műtét után daganat esetén minden esetben szükség van a maradék mirigyállomány besugarazására, erről a beteget tájékoztatni kell. Elmaradása esetén a daganat kiújulási esélye fokozódik. A leghatékonyabb kezelés mellett az emlőrákos betegek teljes gyógyulásának valószínűsége – azaz annak esélye, hogy a gyógyult beteg valamikori halála nem függ össze az emlőrákkal – átlagosan 60-70 százalékos.

 

Ha a műtét során csak a csomó eltávolítása történt, a többség 5–10 napon belül visszatérhet a napi tevékenységeihez. Az emlő eltávolítása esetén a betegek a műtét után 3-4 héttel már visszanyerhetik erőnlétüket. Előfordul, hogy az emlőeltávolítás és a helyreállító műtét egyszerre történik, ez jár a leghosszabb felépülési idővel, akár 6–8 hetet is igénybe vehet.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége