Fokozott szőrösödés nőknél

Fokozott szőrösödés nőknél

Fokozott szőrösödés nőknél


Hirsutismus, hypertrichosis – A fokozott szőrnövekedés férfiak és nők esetében is előfordulhat; érthető, hogy a jelenség mégis leginkább a nőket nyugtalanítja.
A szőrszálak mennyiségének megnövekedése, megvastagodása, színük sötétedése a szőrszálak nagyobb mennyiségének látszatát kelti, holott tényleges szőrösödésről csak a férfiaknál beszélhetünk.

Legtöbbször az erőteljesebb szőrösödésnek semmiféle kóros oka nincsen, nagy valószínűséggel az érintett személy családtagjainál is jelen van (közismert a mediterrán népek esetében).

A testszőrzet mennyiségét leginkább a szervezet androgénszintje (férfi nemi hormonok) befolyásolja. A férfi nemi hormonok, amelyek a mellékvesékben és az ivarszervekben termelődnek, nevükkel ellentétben férfiakban és nőkben is jelen vannak, csak nem egyforma mennyiségben és eltérő arányban: férfiakban több, nőkben kevesebb található belőlük.

Eltolódó hormonegyensúly

A férfi nemi hormonok legjelentősebb képviselője a tesztoszteron, amely többek között a bőrben dihidrotesztoszteronná alakul. A dihidrotesztoszteron közvetlenül stimulálja a szőrtüszőket, azokat nagyobb fokú működésre késztetve. Ennek eredménye a fokozott szőrnövekedés.

A szőrösödés gyakran társul a virilisatiónak nevezett tünetcsoporttal, amelynek egyik összetevője a fokozott szőrnövekedés. A virilisatio a tulajdonságok elférfiasodását jelenti: az izomzat férfias eloszlású megerősödése, férfias kopaszodás, a hang mélyülése.

Egyéb tünetek is gyakran megjelennek: a verejtékmirigyek aktivitásának fokozódása növeli az izzadékonyságot, és akne kialakulásához vezet. Jellemzőek a menstruációs zavarok, a petesejt érésének hiánya és akár a menstruáció teljes elmaradása, terhesség nélkül.

A hormonzavarok lehetséges okai

A fokozott szőrnövekedés önmagában nem betegségnek, hanem tünetnek tekinthető, mivel egymástól nagyban eltérő kórállapotok képesek azt létrehozni.

Nőknél gyakran policisztásovárium-szindróma (PCOS) áll a háttérben, amely a petefészkek felépítésében eltéréseket, működésében zavarokat okoz. Ilyenkor az ováriumok és a mellékvesék is a normálisnál nagyobb mennyiségű androgént termelnek.

hormonzavarok jelen lehetnek már születéskor (ilyenkor gyakran a nemi szervek fejlődése is eltér a normálistól), de az élet későbbi szakaszaiban is kialakulhatnak. Gyakran a veseműködés zavarai is észlelhetők.

A szőrösödés ritka okai közé tartoznak: petefészek-daganat, mellékvesetumor, Cushing-szindróma, az agyalapi mirigy daganatai. Ezenkívül bizonyos gyógyszercsoportok egyes képviselői is okozhatnak fokozott szőrösödést, például szteroidok, immunszuppresszív szerek, progesztinek, vérnyomáscsökkentők.

A háttérben álló ok felderítése részletes fizikális, laboratóriumi kivizsgálást igényel, többféle képalkotó eljárással kiegészítve.

A hirsutizmus orvosi kezelése

A hirsutizmus kezelése gyakran személyes döntés, hiszen etnikumtól is függő, hogy milyen mennyiségű szőr számít normálisnak. Míg az ázsiaiak általában kevésbé szőrösek, a mediterrán és közel-keleti nőknél jellemző az erősebb, dúsabb szőrnövekedés.

Kezelésére különböző gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek közül néhányat a PCOS kezelésére is használnak.

Mivel a szőrtüszők életciklusa fél év, a gyógyszerek többségét legalább 6 hónapon át kell alkalmazni ahhoz, hogy jelentős változást tapasztalhasson, illetve ha a szedésüket abbahagyja, a nemkívánatos szőrzet újból jelentkezhet, amennyiben a háttérben meghúzódó inzulinrezisztencia kezeletlen marad.

Egyéb alternatívák

Itt fontos szem előtt tartani, hogy a magas androgénszint okozta stimuláció hatására az eltávolítás után újra vissza fog nőni.

  • Borotválás – Gyors és fájdalommentes szőrtelenítési módszer, amely után a visszanőtt szőrszálaknak nem szabad vastagabbnak vagy sötétebbnek lenniük. Előfordulhat a bőr irritációja, és számolni kell azzal, hogy valószínűleg gyakran kell majd borotválkoznia.
  • Szőkítés – A szőkítés világosabbá teszi a szőrszálakat, így nehezebb észrevenni azokat. Ugyanakkor a szőkítő anyag irritációt okozhat.
  • Gyantázás – Ez fájdalmas eljárás lehet, különösen, ha nagyobb mennyiségű szőrt kell kezelni. Előnye, hogy hatása tovább tart, mint a borotválkozásé vagy szőkítésé.
  • Elektrolízis – A szőrtüszők – így a szőrszálak – károsítására elektromos áramot használnak. Az eljárás fájdalmas lehet, és több kezelést is igényelhet, attól függően, hogy milyen a szőrösödés mértéke. Emellett, ha az alap hormonzavart nem kezelik, a szőr visszanőhet.
  • Lézeres szőrtelenítés – Az eljárás során a szőrtüszőre lézerfényt irányítanak, a szőrszál melaninja elnyeli azt, így a szőrszál sérül. Számos kezelésre lehet szükség a megfelelő eredmény érdekében, ráadásul a szőr regenerálódhat, így újabb kezelések lehetnek szükségesek.

Forrás: Az összeállítás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége