Húgyhólyaggyulladás

Húgyhólyaggyulladás

A húgyúti fertőzések kb. 50-szer gyakoribbak a nők körében. Testünket számtalan behatás éri az életünk során. Sokan azt gondolják, hogy ez a viszonylag gyakori kellemetlen megbetegedés, a húgyhólyag gyulladása – más néven cisztitisz – csak a nők betegsége, ám azt érdemes tudni, hogy a férfiakat ugyanúgy érintheti ez a probléma. 


A húgyhólyag több rétegből áll, kívülről izmos fal határolja, belülről pedig nyálkahártya borítja. A hólyagnyálkahártya lobos megbetegedését hólyaghurutnak, azaz hólyaggyulladásnak nevezzük. Kialakulásában szerepet játszanak mindazok a tényezők, amelyek a hólyagban, de főleg a nyálkahártyán vérbőséget okoznak. Következményes vérbőség keletkezhet a csípős fűszerek túlzott használata miatt, alkohol fogyasztása után, valamint a környező szervek, mint például a petefészek vagy a méh gyulladása esetén. A gyulladás létrejöttében a pangásnak is jelentős szerepe van. A hólyagnyálkahártya vérbősége vagy sérülése – például eszközös beavatkozások nyomán –, illetve a pangásos tényezők kedveznek a baktériumok megtelepedésének. utóbbiak általában a környező szervekből jutnak különféle úton a hólyagba. E szerv gyulladásának két fajtáját különböztetjük meg: ezek a heveny és az idült. Mindkét megbetegedés leggyakoribb kórokozója az Escherichia coli baktérium.

Heveny húgyhólyag­gyulladás

A heveny gyulladás igen jellegzetes tünetekkel jár: alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, fájdalmas, csípő érzéssel társuló vizeletürítés. Megváltozhat a vizelet színe, zavarossá válhat, sok esetben szabad szemmel is látható vér keveredik el benne. Egy egyszerű vizsgálattal genny, fehérje és mikroszkopikus mennyiségű vér mutatható ki a – középsugárból nyert – vizeletből. Elsősorban nőknél okoz problémát ez a betegség, amelynek fő oka a rövid húgycső. A férfiakkal ellentétben ezen a kis szakaszon sokkal könnyebben bejuthatnak a kórokozók a húgyhólyagba, ahol a föntebb említett kellemetlen tünetek megjelenéséhez vezető gyulladás alakulhat ki. Nőknél leggyakrabban a nemi érintkezés után jelentkezhet hólyaggyulladás.


A szövődménymentes húgyhólyag­gyulladás kezelésének része a bőséges folyadékfogyasztás és antibiotikum adása, utóbbiból gyakran egyszeri adag is elegendő. A hosszabb ideig – akár 7 napon át – tartó antibiotikum-kúrát végig kell csinálni a szövődményes esetek megelőzésére. Szövődményes húgyhólyaggyulladás Amennyiben a fenti kezelés hatására a tünetek nem szűnnek és a betegség több hétig is elhúzódik, urológiai kivizsgálásra van szükség. Ilyenkor a gyulladást fenntartó okokat kell keresni, mint például húgyúti kő, idegentest, pangás stb. A diagnosztika során különböző képalkotó vizsgálatok válhatnak szükségessé, amelyek közül elsősorban a cystoscopiás vizsgálat – hólyagtükrözés – lényeges a betegség felderítése érdekében. A kezelés alatt elsőrendű fontosságú a kiváltó ok megszüntetése, ezek után célzott antibiotikumok adagolása indokolt.

Tudta-e?

20 és 50 éves kor között a húgyúti fertőzések körülbelül ötvenszer gyakoribbak a nők körében. Kiváló vízhajtó növények például a petrezselyem vagy a nyírfa. Használatukról kérdezze bátran gyógyszerészét, vagy kérje fitoterapeuta segítségét! A várandós nők esetében sokkal gyakoribb a megbetegedések száma.


Forrás: Pingvin Magazin



Kapcsolódó termékek

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége