Miért kopaszodnak a férfiak?

Miért kopaszodnak a férfiak?

Ahogy telnek az évek, egyre magasabb lesz a homlokunk, ami akárhogy is nézzük, nem teszi előnyösebbé a kinézetünket. Mindkét nemre igaz, hogy nehezen éli meg, ha meglátszanak rajta az öregedés jelei…


Az egyik leginkább látványos terület a haj; nagyon ritka, hogy egy férfi egyáltalán nem kopaszodik. A legrosszabb az egészben, hogy tenni ellene nem sokat lehet – azonban minden csak nézőpont kérdése. Sok híresség direkt vágatja kopaszra a haját, mondván, így férfiasabb. Gondolkodjon Ön is így!

Egy kis hajtudomány

Hajunk 97 százalékban kreatinból áll, a maradék 3 százalékot víz teszi ki. A haj nem a bőrünkből nő ki, hanem a hajhagymákból, amit a hajgyökér termel. A hajunk egymáson fekvő lemezkékből áll, mint a tető cserepe vagy a halak pikkelye. A fényes és selymes hajon ezek a pikkelyek rendezetten állnak, ha töredezett, fénytelen, akkor pedig szabálytalanul.


Ha hajhullásról beszélünk, akkor tudnunk kell, hogy az egészséges haj is hullik. Naponta 50-80 hajszál kihullása még elfogadható, sőt szinte észre sem vesszük. Hajritkulásról akkor beszélünk, ha nagyobb mértékben hullik a hajunk, mint ahogy növekszik. Ha ennél nagyobb ütemben hullik a hajunk, akkor valamilyen egészségügyi probléma áll fenn.

Hajunk életciklusai:

    1. növekedési szakasz: 2–6 évig tart, hajunk 85 százaléka ebben a fázisban tart. Ekkor hajunk folyamatos növekvésben van, mivel kap tápanyagellátást. Hajszálaink általában 0,3-0,5 mm-t növekednek naponta.

    2. átmeneti szakassz: ez rövid ideig, általában 2-3 hétig tart. Hajunk növekedése megáll, mert abbamarad a tápanyagellátás. A haj 1-3 százaléka ebben a fázisban van.

    3. nyugalmi szakassz: a kihullás előtti 3 hónapot nevezzük így. Hajunk körülbelül 15 százaléka tart ebben a fázisban. A hajhagyma ekkor már a felszínre került és elszarusodott. Az alatta lévő hajgyökér új hagymát kezd el növeszteni, az új haj pedig kitolja a régit.

Szezonalitás

Miért kopaszodnak a férfiak?

Általában ősszel, októberben és novemberben jellemző, hogy több hajat veszítünk, mint az év többi részén. Ismert az időszaki hajhullás jelensége, ami általában a nőket érinti, de férfiaknál is előfordulhat. Azoknak sincs okuk aggodalomra, akik megtapasztalják ezt, hiszen ez valójában a szervezet téli felkészülésének normális része. A haj kissé megvastagszik télen. A gond akkor van, ha a hajvesztés folyamatosan napi 100 szál feletti, de ennek nincs összefüggése sem az évszakokkal, sem a hőmérséklettel.

Az öröklődés szerepe

Ha a kopaszodást valaki a génjeiben hordozza, sajnos túl sokat nem tehet annak megállításáért. Először a homlok két oldalán kezdődik a kopaszodás, majd a fejtetőn ritkul a haj, ahonnan hátrafelé halad a folyamat, a végén csak oldalt és egy kicsit hátul marad belőle. A férfiak kopaszodásának hátterében kilencven százalékában a genetika áll, azaz a nemihormon-alapú, szülőktől örökölt hajhullás. Ha a szülők kopaszodnak, érdemes rákérdezni, mikor kezdődött a folyamat, mert ugyan nem feltétlenül ugyanakkor és ugyanúgy kezd majd hullani a haj, de jó kiindulópontként szolgálhatnak ez az információ.

A férfihormonokról szól minden

A férfiakra a hormonok közül a tesztoszteron van leginkább hatással: ennek köszönhetően alakulnak ki az elsődleges nemi jegyek a férfiakon, szerepe van a szőrzet létrejöttében. Enzimek hatására a tesztoszteron átalakul, és a folyamat akár visszafelé is elindulhat, azaz a haj nem nőni, hanem ritkulni kezd. Elvékonyodnak a hajszálak, kezelés nélkül elpusztulnak és kihullanak. A tarkó környékén lévő hajszálakat azonban általában nem érinti a változás.

Betegséget is jelezhet

A hajhullás fiataloknál is okozhat problémákat, ilyen esetben viszont nem az életkor, hanem akár betegség is állhat a háttérben. Sokszor így jelez a szervezet, hogy valami nincs rendben. Okozhatja ásványianyag- és vitaminhiány, stressz, depresszió, a fejbőr megfázása, gyulladás, fog- és belső szervi problémák, de lehet pszichológiai oka is. Amennyiben huzamosabb ideig azt tapasztalja, hogy csomókban hullik a haja, mindenképpen jelezze a háziorvos felé!

Ápolás

Biztos hajhullás

Ha szerencsés a genetikájuk, a férfiak minden valószínűség szerint akkor is kopaszodnak majd, ez csak idő kérdése. Az életkornak nagy befolyása van erre, ahogy múlik az idő, a szervezet úgy épül le egyre jobban, és nem tud ellenállni a külső hatásoknak. Azt, hogy pontosan mikor és milyen mértékben zajlik le a folyamat, nem lehet előre megjósolni. Természetesen itt is vannak kivételek, akiken még az idő sem fog, ám ők nagyon kevesen vannak. De vajon mit tehetnek ellene? Számtalan csodaszer létezik, ami lelassítja, egy időre meggátolja a kopaszodást, ugyanakkor a genetikán még senkinek sem sikerült változtatnia…

Ápolás

A hideg hónapokban ahogy az kezünk vagy az orcánk, úgy a fejbőr is könnyebben kiszáradhat, ezért mindig figyeljünk oda a csupasz fejbőr hidratálására! Azért, hogy ne legyen száraz, viszkető, hámló a fejbőre, ápolja rendszeresen hidratáló, ápoló balzsammal vagy természetes olajokkal, például argánolajjal. Ugyanez igaz nyáron is, hiszen a kopasz fejbőr könnyebben leég, ha nem védi semmi. Ezért erősebb napsütésben mindig legyen rajtunk fejfedő, és használjunk fényvédő krémet is.

Tekintse meg hajápolási és bőrápolási termékeinket.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége