Tíz pontban az apákért

Tíz pontban az apákért

Tíz pontban az apákért
Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük az édesapákat, idén június 18-án. Festő Blanka pszichológus segítségével tíz pontban gyűjtöttük össze, miért fontosak az édesapák a gyermekek, az anyák, egyszóval az egész család életében.


1.    Az apa mint fejlesztő

Az újszülöttek fejlődésében meghatározó szerepe van az apával közösen eltöltött időnek, az aktív kommunikációnak, a közös játéknak. Azok a babák, akik több aktív időt töltenek el az apukájukkal, 1 éves korukra fejlettebbek, és jobb a problémamegoldó képességük azoknál a kicsiknél, akikre kevesebb ideje jut a családfőnek. Ezért az apa már a kezdetek kezdetén komoly fejlesztő szereppel bír a gyermek számára.

 

2.    Játszva tanulás

Az apák úgymond kiegészítik az anya óvó, védő, gondoskodó viselkedését azzal, hogy többféle izgalmas, fizikai aktivitást igénylő játékkal kötik le a gyerekek figyelmét. Az apróságok szórakozva tanulnak: az apával közös, önfeledt játék nagyban hozzájárul a kicsik képességeinek fejlődéséhez.

 

3.    Sikeresebb iskolás évek

Ha az apa figyelemmel kíséri csemetéje iskolai tevékenységét, és aktívan jelen van az életében, akkor a gyermek a legtöbb készségét tekintve fejlettebbnek bizonyul azon társainál, akik apa nélkül gyűrik le az iskolás éveket.

 

4.    Könnyebb lázadó évek 

A serdülőkori viszontagságoktól sok szülő tart. Azonban itt a megoldás: az apa–gyermek viszony elmélyültsége és a lázadás közt szoros az összefüggés. Ha az apa addig megfelelő intenzitással vett részt gyermeke életében, az a kamaszéveiben kevésbé lesz lázadó típus, tinédzserkorban kevesebb fejfájást okoz majd a szüleinek.

 

5.    Sikeresebb felnőtt élet

Jó, ha a gyermek életére jellemző az aktív apai részvétel, mert ez hozzájárul a későbbi felnőtt pszichés stabilitásához, a kommunikációs és konfliktusmegoldó készségei fejlődéséhez, felnőttként a sikeresebb kortárskapcsolatokhoz.

 

6.    Szerencsés a szerelemben

Ha az apa szeretetteljes, elfogadó kapcsolatot ápol utódaival és azok édesanyjával, akkor nagy valószínűséggel a gyermekek később sikeresebbek lesznek a pálya- és párválasztásban, mint egy keménykezű, autoriter apa esetén. A vasszigor tehát nem egyenlő a hosszú távú, tartós sikerrel.

 

7.    Nyugodtabb anya

Ahhoz, hogy egy anya elég jó szülő tudjon lenni, szüksége van a férje, az apa támogatására. Ez egyrészt pszichés stabilitása, másrészt a párkapcsolatuk miatt fontos. Nem elhanyagolható az sem, hogy az apa időnként tehermentesíti az anyát azzal, ha 1-2 órára lefoglalja a gyermeket: kettesben játszanak, sétálnak. Így az anyának is jut ideje saját magára.

 

8.    Kaland az élet!

Míg az apa felfedezésre, aktivitásra ösztönzi a gyerekeket, addig az anya biztonsági bázisként van jelen a családban. Ha a családban érvényesül ez a szerencsés párosítás, akkor a gyermek képes lesz bizonyos mértékben elszakadni az anyától annyi időre, míg felfedezi a világot, annak tudatában, ha érzelmi töltődésre van szüksége, bármikor visszatérhet anyához. Ez hozzájárul az egészséges kötődési fejlődéshez.

 

9.    Kell a tekintély!

Az apa az autoritás (tekintély), a szabályok képviselője is, így aktív szerepe van a szocializációban, a normák elsajátításában, mindennek elfogadásában. Nagyon fontos, hogy az apa mindezen feladatok mellett is megfelelően ki tudja fejezni érzelmeit, gondolatait gyermekei felé, és ne csak keménykezű szülőként legyen jelen a család életében.

 

10.  Apa példát mutat

Az apa a fia számára a férfiszerepekkel kapcsolatos mintát mutat, a lányát pedig megismerteti a másik nemre vonatkozó viselkedésekkel, attitűdökkel. Mindez modellként szolgál a gyerekeknek – például arra, hogyan bánjon a majdani férfi a nővel.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége