A prosztatamegnagyobbodás

A prosztatamegnagyobbodás

Színházban ülünk. Épp a legjobb jelenetnél járunk, amikor egy középkorú úr feláll a mellettünk lévő székről, majd sietősen elhagyja a nézőteret. Vagy mondjuk az unokáinkhoz tartunk, de dugóba kerülünk. Jó ideje meg se moccan a sor. Férjünk egyre feszültebb lesz, szemével idegesen kutatva a legközelebbi pihenőt… Talán nem is gondoljuk, de előfordulhat, hogy a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozhatja a férfiak kellemetlen perceit! Mit is kell tudnunk erről az elváltozásról? Dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerész tanácsadónk segítségével bővíthetjük ismereteinket.

Milyen életkorban alakulhat ki a leggyakrabban, és a férfinépesség mekkora részét érintheti?

A prosztata megnagyobbodásának kockázata a férfiak 50. életéve után jelentősen nőhet, akár az 50 százalékot is elérheti. Ettől az életkortól óriási szerepet kapnak az urológiai szűrővizsgálatok, optimális esetben évente!

Mik a megnagyobbodás legjellemzőbb tünetei?

Sürgető vizelési inger, nehéz vizeletürítés, vizeletelakadás, a vizelet szakaszos lehet, utócsepegés alakulhat ki.

Meg lehet-e előzni, és milyen módszerekkel csökkenthetők a tünetek?

Kerülendő az alkohol, kiváltképp a tömény szeszek, de csípős ételek is csak mértékkel fogyaszthatók. Az étrendben kapjanak fontos szerepet a telítetlen zsírsavak – főként olajos magvak és tengeri halak formájában. Emellett a tökmag, a kisvirágú füzike is jótékony hatással lehet a prosztatára. A vörös áfonya rendkívül előkelő helyet foglal el a gyulladáscsökkentő, rákmegelőző növények sorában, de jók a tapasztalatok a csalánnal, a lenmaggal, a fűrészpálma vagy a legyezőpálma kivonatával és a sütőtökkel kapcsolatban is. Mivel a húgycső képezi a prosztatagyulladás kialakulásának egyik alapját, a gyakori vizelés segíthet nemcsak a megelőzésben, de a tünetek csökkentésében is. Ehhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. A rendszeres testmozgás szintén segíthet.

Milyen szövődményekkel járhat az elhanyagolása?

A prosztatamegnagyobbodás fennállása gyakorta húgyhólyagkövek kialakulását okozza. Heveny szövődményként előfordulhat vizelési képtelenség, amikor a prosztata teljesen összenyomja a húgycső kezdeti szakaszát, ezáltal lehetetlenné teszi a vizeletürítést. A beteg számára nagyon kellemetlen, néha ijesztő is: hirtelen az alhasban nagyfokú fájdalom lép fel. Az állapot azonnali kezelést igényel, amely egy gyors katéterfelhelyezésből áll, és a vizelet rögtön megindul.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége