Keveset beszélünk róla, de létezik a férfiklimax

Keveset beszélünk róla, de létezik a férfiklimax

Hormonháztartásuk a férfiaknak is van, és ha borul, az hasonlóan komoly változásokkal jár, mint a nők esetében. Jó hír, hogy a férfiklimax is kezelhető.


Az igaz, hogy a férfiak elvileg életük végéig nemzőképesek, mégis létezik férfiklimax: az utóbbi években az orvostudomány egyre többet foglalkozik vele, egyre gyakrabban hallani férfigyógyászati rendelésről, ahol a férfiak változókori problémáival foglalkoznak.

Lassabban, mint a nők

A nőkhöz hasonlóan az évek során a férfiak nemi hormonszintje is csökken. Azonban a férfiaknál ez a változás egészen másképp megy végbe. A férfiak nemi hormonjának, a tesztoszteronnak a szintje már 30 éves koruktól elkezd csökkenni. Azonban nem pár év alatt zuhan, mint a nőknél, hanem nagyon lassan, évente körülbelül 1 százalékkal, egészen életük végéig. Ez a folyamat olyan lassú, hogy sok férfi nem is veszi észre a jeleket mindaddig, míg el nem telik néhány évtized.

Keveset beszélünk róla, de létezik a férfiklimaxA gyanús tünetek

A középkorú, 45–60 év körüliek körében sűrűsödnek a hőhullámok, a vérnyomás-ingadozás, az alvászavar, a hirtelen hangulatváltások. Egyre gyakrabban ébredhetnek arra, hogy már nem olyan energikusak, mint régen, és már a szex sem érdekli őket annyira. Egyre többször fordulhat elő, hogy nincs kedvük semmihez, sőt, a barátaik szerint is ingerlékenyebbek.


Az alacsony tesztoszteronszint miatt a férfiak veszítenek az izomtömegből, gyengül a csontok erőssége, nő a testzsír mennyisége, erekciós zavarok léphetnek fel, gyakran depressziósak. A már régóta meglévő rossz szokások, betegségek ilyenkor ronthatnak a helyzeten: az elhízás, a dohányzás vagy a cukorbetegség megnehezítheti ezt az időszakot. Mindezek a tünetek enyhíthetőek tesztoszteronpótló terápiával.


Néhány vizsgálat után kezelhetők a tünetek (gyógyszerrel vagy életmódváltással), ha a teremtés koronája ráveszi magát a vizsgálatra. Ha a hormonhiányt nem kezelik, a klimax csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, az immunrendszer leromlásához vezethet.

Egy tesztet megér

Az a férfi, aki elmúlt 50 éves, és a fenti tüneteket tapasztalja magán, keresse fel egy orvost, aki megméri a vér tesztoszteronszintjét. Ha az érték magasabb, mint 400 nanogram/dl, nincs tesztoszteronhiány, a tüneteket valami más okozza. Ha kevesebb mint 200 ng/dl, akkor biztos lehet benne, hogy alacsony a nemi hormon szintje. A tesztoszteronpótlásnak legnépszerűbb módjai manapság a tapasz, gél, illetve az intramuszkuláris injekció.

Nem okoz prosztatarákotNem okoz prosztatarákot

Néhány esetben a tesztoszteronszint-pótló terápia aluszékonyságot okoz, míg a magas hormonszint növeli a stroke és a szívinfarktus kockázatát. A tesztoszteron alkalmazásával kapcsolatban felmerültek olyan aggályok, hogy a szer növeli a prosztatarák rizikóját, de tanulmányok igazolták, hogy a tesztoszteronpótlás megfelelő monitorozás és diagnózis mellett nem okoz prosztatarákot.

Jó, ha tudja

Átlagos esetben nagyon nehéz megjósolni, hogy a tesztoszteronhiány éppen milyen tüneteket fog produkálni, illetve hogy hormonpótlással biztosan enyhíthetőek-e azok. Több okból is. Például számos más betegség is okozhat a tesztoszteronhiányhoz hasonló tüneteket. Túlzott alkoholfogyasztás, pajzsmirigy-, illetve más hormonális betegségek, máj- és vesebetegség, szívelégtelenség, krónikus tüdőbetegség, depresszió mind hasonló tünetekkel járhat.

Tehát igen nehéz megállapítani a normális tesztoszteronszintértéket. Ezenkívül előfordul, hogy „normál” értékkel rendelkező férfiaknál is jelentkeznek a különböző tünetek, míg az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak egy része nem tapasztal magán semmiféle változást.

Forrás: Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége